Naše typická vánoční ryba na zdravější způsob

2 polévkové lžíce olivového oleje
2 hrnky nakrájené na kostky kořenové zeleniny (stejným dílem mrkev, petržel, celer)
1 cibuli
1 polévková lžíce balsamico octa
Pár kuliček černého pepře, nového koření
2 bobkové listy
Větší špetka tymiánu
Kůru z 1 bio citronu
Sůl
4 porce kapra
1 lžička perníku
1 lžička palmového cukru
2 dcl červeného vína
Citronová šťáva na dochucení
Hrstku nahrubo nasekaných mandlí
1 polévková lžíce ghí

Do většího, ale nižšího hrnce rozehřejeme olivový olej a krátce orestujeme kořenovou zeleninu, pak přidáme nakrájenou na menší kostky cibuli, promícháme, ještě krátce orestujeme a zalijeme vodou, aby zelenina byla ponořená asi nad 5cm. Přidáme ocet, všechno koření, citronovou kůru, sůl a přivedeme k varu. Do vařícího vývaru vložíme porce kapra a při mírném varu vaříme asi 10-15 minut.
Pak rybu vyjmeme a přendáme na talíř. Do vývaru dáme nastrouhaný perník, cukr, víno a vaříme do zhousnutí. Z omáčky vyjmeme celé koření, bobkový list a omáčku rozmixujeme. Můžeme dochutit citronovou šťávou. Přidáme do omáčky mandle a ghí. Do hotové omáčky vložíme porce kapra, necháme v omáčce prohřát a podáváme.

Polévka s červenou čočkou a řapíkatým celerem

Polévka s červenou čočkou a řapíkatým celerem

Recept na skvělou polévku s vysokým obsahem vitaminu C.
Vánoční svařené víno

Vánoční svařené víno

Poctivý domácí svařák, který zahřeje na těle i na duši a navodí tu pravou vánoční atmosféru.
Zimní čaj na posílení trávení

Zimní čaj na posílení trávení

Recept na směs koření pro přípravu čaje, který podpoří zdravé trávení.

Vánoční štola

Vánoční štola má velmi dlouhou tradici, první zmínky pocházející už z roku 1329. V tomto receptu použijeme tofu.

Vánoční kakaové koláčky

Tradiční „sádlové“ koláčky z kokosového oleje a pohankové mouky.

Raw vánoční kameny

Tři druhy netradičních vánočních „kamenů“. S práškem z modré spirulíny, ibišku nebo raw kakaa.
Vánoce: stres, cukr a mikrobiom

Vánoce: stres, cukr a mikrobiom

Existují dvě věci, kterým se v tomto období nevyhnete - stresu a cukru. I když mají být Vánoce relaxací a rozjímáním, vytvářejí stres a mnozí z nás se přejídají sladkostmi. Stres a cukr jsou ...

Čokoládovo-mandlové koláčky

Mandlová mouka a máslo nahradí nezdravou pšenici a dodává oříškovou chuť, kvalitní kakao a čokoláda je zdravá pro srdce a mozek.

Vánoční polévka

Kapří polévka jinak...

Voňavé kokosky

I sladkosti na vánoce nemusí být plné pšenice a nekvalitní mouky... (Pokračování textu…)

Pikantní čočka Beluga

Čočka je z luštěnin nejstravitelnější, zvláště pokud ji dochutíme kořením. (Pokračování textu…)

Dva esenciální oleje na Vánoce

Vánoce jsou spojeny s pověrami, mýty, symbolikou a také mnoha přírodními recepty na zdravotní neduhy. (Pokračování textu…)