Naše typická vánoční ryba na zdravější způsob

2 polévkové lžíce olivového oleje
2 hrnky nakrájené na kostky kořenové zeleniny (stejným dílem mrkev, petržel, celer)
1 cibuli
1 polévková lžíce balsamico octa
Pár kuliček černého pepře, nového koření
2 bobkové listy
Větší špetka tymiánu
Kůru z 1 bio citronu
Sůl
4 porce kapra
1 lžička perníku
1 lžička palmového cukru
2 dcl červeného vína
Citronová šťáva na dochucení
Hrstku nahrubo nasekaných mandlí
1 polévková lžíce ghí

Do většího, ale nižšího hrnce rozehřejeme olivový olej a krátce orestujeme kořenovou zeleninu, pak přidáme nakrájenou na menší kostky cibuli, promícháme, ještě krátce orestujeme a zalijeme vodou, aby zelenina byla ponořená asi nad 5cm. Přidáme ocet, všechno koření, citronovou kůru, sůl a přivedeme k varu. Do vařícího vývaru vložíme porce kapra a při mírném varu vaříme asi 10-15 minut.
Pak rybu vyjmeme a přendáme na talíř. Do vývaru dáme nastrouhaný perník, cukr, víno a vaříme do zhousnutí. Z omáčky vyjmeme celé koření, bobkový list a omáčku rozmixujeme. Můžeme dochutit citronovou šťávou. Přidáme do omáčky mandle a ghí. Do hotové omáčky vložíme porce kapra, necháme v omáčce prohřát a podáváme.

Čokoládovo-mandlové koláčky

Mandlová mouka a máslo nahradí nezdravou pšenici a dodává oříškovou chuť, kvalitní kakao a čokoláda je zdravá pro srdce a mozek.

Vánoční polévka

Kapří polévka jinak...

Voňavé kokosky

I sladkosti na vánoce nemusí být plné pšenice a nekvalitní mouky... (Pokračování textu…)

Pikantní čočka Beluga

Čočka je z luštěnin nejstravitelnější, zvláště pokud ji dochutíme kořením. (Pokračování textu…)

Datlové kuličky

Kombinace datlí a zdravých ořechů. 1 hrnek vypeckovaných datlí2 polévkové lžíce vody1 hrnek mletých vlašských ořechů4 polévkové lžíce datlového sirupuMleté ořechy na obalení ...

Pečený pórek

Pro střevo zdravá příloha k masu či rybě.

Salát s řepovými listy, ořechy a granátovými semínky

Salát s protizánětlivými látkami a vlákninou. 6 velkých listů řepy1/3 šálku granátových semínek½ šálku vlašských ořechů (Pokračování textu…)

Mátovo-avokádové smoothie

Avokádo obsahuje zdravý tuk a máta s daltemi jsou ideální letní ingredience. (Pokračování textu…)

Kokosovo-hráškovo-mátová polévka

Letní polévka. • 2 lžíce extra panenského olivového oleje• 1 žlutá cibule, nakrájená• 1 plechovka sterilovaného hrášku• 1 šálek mátových listů, + pár listů na ozdobu• 1/4 lžička soli• 1/2 ...
Mrkvovo-kurkumovo-zázvorové smoothie

Mrkvovo-kurkumovo-zázvorové smoothie

Detoxikační smoothie s kořením proti mikrobům. (Pokračování textu…)
Jarní detox šťáva

Jarní detox šťáva

Jednoduchá detoxikační šťáva na jaro. (Pokračování textu…)

Mandlové hříbečky

K dostání je již mandlová mouka, s jejíž pomocí upečete dobré bezlepkové cukroví. 1 hrnek mandlové mouky¾ hrnku palmového cukru2 bílky1 čajová lžička bio kakaa1 bílek na slepení hříbků ...