Kapří polévka jinak…

  • 1l studené vody
  • 1 půlka kapra, očištěného, zbaveného šupin
  • 1 hlava z kapra
  • 1 celá cibule, zbavená vrchní slupky
  • 2 stroužky česneku, neloupaného
  • 5 kuliček celého pepře a nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 1 mrkev
  • 1 kořenová petržel
  • ½ malého celeru
  • 1 polévková lžíce ghí
  • Sůl
  • Černý mletý pepř
  • 2 stonky jarní cibulky, nakrájené najemno
  • Špetka mletého muškátového květu
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • Pár kapek citrónové šťávy
  • Čerstvá petrželka na ozdobu

Do hrnce nalijeme studenou vodu. Půlku kapra opereme studenou vodou , rozkrojíme na dva díly a vložíme do hrnce s vodou. Hlavu kapra zbavíme žaber, omyjeme a vložíme do hrnce. Přidáme cibuli, česnek, celý pepř , celé nové koření, bobkový list a dáme na oheň. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a zvolna vaříme 30 minut.

Mezitím si očistíme mrkev, petržel a celer. Očištěnou zeleninu opláchneme pod tekoucí vodou a nakrájíme na malé kostičky. Připravíme si hrnec, který si na minutku nasucho rozehřejeme na střední teplotě, přidáme ghí, nakrájenou zeleninu a lehce opečeme, pak zalijeme procezeným rybím vývarem. Osolíme, přidáme pepř, jarní cibulku, přivedeme k varu, snížíme oheň a zvolna vaříme 10 minut.

Mezitím si obereme maso z hlavy a z půlky kapra. Po od 10 minutách vaření polévky, odstavíme z ohně, přidáme muškátový květ, prolisovaný česnek, citrónovou šťávu a obrané maso a zamícháme.

Nakonec polévku hustě zdobíme petrželkou, nakrájenou najemno.

Čokoládovo-mandlové koláčky

Mandlová mouka a máslo nahradí nezdravou pšenici a dodává oříškovou chuť, kvalitní kakao a čokoláda je zdravá pro srdce a mozek.

Voňavé kokosky

I sladkosti na vánoce nemusí být plné pšenice a nekvalitní mouky... (Pokračování textu…)

Pikantní čočka Beluga

Čočka je z luštěnin nejstravitelnější, zvláště pokud ji dochutíme kořením. (Pokračování textu…)

Datlové kuličky

Kombinace datlí a zdravých ořechů. 1 hrnek vypeckovaných datlí2 polévkové lžíce vody1 hrnek mletých vlašských ořechů4 polévkové lžíce datlového sirupuMleté ořechy na obalení ...

Pečený pórek

Pro střevo zdravá příloha k masu či rybě.

Salát s řepovými listy, ořechy a granátovými semínky

Salát s protizánětlivými látkami a vlákninou. 6 velkých listů řepy1/3 šálku granátových semínek½ šálku vlašských ořechů (Pokračování textu…)

Mátovo-avokádové smoothie

Avokádo obsahuje zdravý tuk a máta s daltemi jsou ideální letní ingredience. (Pokračování textu…)

Kokosovo-hráškovo-mátová polévka

Letní polévka. • 2 lžíce extra panenského olivového oleje• 1 žlutá cibule, nakrájená• 1 plechovka sterilovaného hrášku• 1 šálek mátových listů, + pár listů na ozdobu• 1/4 lžička soli• 1/2 ...
Mrkvovo-kurkumovo-zázvorové smoothie

Mrkvovo-kurkumovo-zázvorové smoothie

Detoxikační smoothie s kořením proti mikrobům. (Pokračování textu…)
Jarní detox šťáva

Jarní detox šťáva

Jednoduchá detoxikační šťáva na jaro. (Pokračování textu…)

Mandlové hříbečky

K dostání je již mandlová mouka, s jejíž pomocí upečete dobré bezlepkové cukroví. 1 hrnek mandlové mouky¾ hrnku palmového cukru2 bílky1 čajová lžička bio kakaa1 bílek na slepení hříbků ...

Kaštanové sušenky se zázvorem

Kaštanová mouka je vhodnou náhražkou pšeničné mouky, rýžové mléko a kokosový olej nahradí ingredience jako mléko a nezdravé pokrmové tuky. (Pokračování textu…)