Kapří polévka jinak…
- 1l studené vody
- 1 půlka kapra, očištěného, zbaveného šupin
- 1 hlava z kapra
- 1 celá cibule, zbavená vrchní slupky
- 2 stroužky česneku, neloupaného
- 5 kuliček celého pepře a nového koření
- 2 bobkové listy
- 1 mrkev
- 1 kořenová petržel
- ½ malého celeru
- 1 polévková lžíce ghí
- Sůl
- Černý mletý pepř
- 2 stonky jarní cibulky, nakrájené najemno
- Špetka mletého muškátového květu
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- Pár kapek citrónové šťávy
- Čerstvá petrželka na ozdobu
Do hrnce nalijeme studenou vodu. Půlku kapra opereme studenou vodou , rozkrojíme na dva díly a vložíme do hrnce s vodou. Hlavu kapra zbavíme žaber, omyjeme a vložíme do hrnce. Přidáme cibuli, česnek, celý pepř , celé nové koření, bobkový list a dáme na oheň. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a zvolna vaříme 30 minut.
Mezitím si očistíme mrkev, petržel a celer. Očištěnou zeleninu opláchneme pod tekoucí vodou a nakrájíme na malé kostičky. Připravíme si hrnec, který si na minutku nasucho rozehřejeme na střední teplotě, přidáme ghí, nakrájenou zeleninu a lehce opečeme, pak zalijeme procezeným rybím vývarem. Osolíme, přidáme pepř, jarní cibulku, přivedeme k varu, snížíme oheň a zvolna vaříme 10 minut.
Mezitím si obereme maso z hlavy a z půlky kapra. Po od 10 minutách vaření polévky, odstavíme z ohně, přidáme muškátový květ, prolisovaný česnek, citrónovou šťávu a obrané maso a zamícháme.
Nakonec polévku hustě zdobíme petrželkou, nakrájenou najemno.