Kapří polévka jinak…

  • 1l studené vody
  • 1 půlka kapra, očištěného, zbaveného šupin
  • 1 hlava z kapra
  • 1 celá cibule, zbavená vrchní slupky
  • 2 stroužky česneku, neloupaného
  • 5 kuliček celého pepře a nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 1 mrkev
  • 1 kořenová petržel
  • ½ malého celeru
  • 1 polévková lžíce ghí
  • Sůl
  • Černý mletý pepř
  • 2 stonky jarní cibulky, nakrájené najemno
  • Špetka mletého muškátového květu
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • Pár kapek citrónové šťávy
  • Čerstvá petrželka na ozdobu

Do hrnce nalijeme studenou vodu. Půlku kapra opereme studenou vodou , rozkrojíme na dva díly a vložíme do hrnce s vodou. Hlavu kapra zbavíme žaber, omyjeme a vložíme do hrnce. Přidáme cibuli, česnek, celý pepř , celé nové koření, bobkový list a dáme na oheň. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a zvolna vaříme 30 minut.

Mezitím si očistíme mrkev, petržel a celer. Očištěnou zeleninu opláchneme pod tekoucí vodou a nakrájíme na malé kostičky. Připravíme si hrnec, který si na minutku nasucho rozehřejeme na střední teplotě, přidáme ghí, nakrájenou zeleninu a lehce opečeme, pak zalijeme procezeným rybím vývarem. Osolíme, přidáme pepř, jarní cibulku, přivedeme k varu, snížíme oheň a zvolna vaříme 10 minut.

Mezitím si obereme maso z hlavy a z půlky kapra. Po od 10 minutách vaření polévky, odstavíme z ohně, přidáme muškátový květ, prolisovaný česnek, citrónovou šťávu a obrané maso a zamícháme.

Nakonec polévku hustě zdobíme petrželkou, nakrájenou najemno.

Vejce plněná avokádovým krémem

Vejce plněná avokádovým krémem

Recept na plněná vejce bohatá na železo z Kuchařky pro dokonalou imunitu.
Polévka s červenou čočkou a řapíkatým celerem

Polévka s červenou čočkou a řapíkatým celerem

Recept na skvělou polévku s vysokým obsahem vitaminu C.
Vánoční svařené víno

Vánoční svařené víno

Poctivý domácí svařák, který zahřeje na těle i na duši a navodí tu pravou vánoční atmosféru.
Zimní čaj na posílení trávení

Zimní čaj na posílení trávení

Recept na směs koření pro přípravu čaje, který podpoří zdravé trávení.

Vánoční štola

Vánoční štola má velmi dlouhou tradici, první zmínky pocházející už z roku 1329. V tomto receptu použijeme tofu.

Vánoční kakaové koláčky

Tradiční „sádlové“ koláčky z kokosového oleje a pohankové mouky.

Raw vánoční kameny

Tři druhy netradičních vánočních „kamenů“. S práškem z modré spirulíny, ibišku nebo raw kakaa.
Vánoce: stres, cukr a mikrobiom

Vánoce: stres, cukr a mikrobiom

Existují dvě věci, kterým se v tomto období nevyhnete - stresu a cukru. I když mají být Vánoce relaxací a rozjímáním, vytvářejí stres a mnozí z nás se přejídají sladkostmi. Stres a cukr jsou ...

Čokoládovo-mandlové koláčky

Mandlová mouka a máslo nahradí nezdravou pšenici a dodává oříškovou chuť, kvalitní kakao a čokoláda je zdravá pro srdce a mozek.

Vánoční polévka

Kapří polévka jinak...

Voňavé kokosky

I sladkosti na vánoce nemusí být plné pšenice a nekvalitní mouky... (Pokračování textu…)

Dva esenciální oleje na Vánoce

Vánoce jsou spojeny s pověrami, mýty, symbolikou a také mnoha přírodními recepty na zdravotní neduhy. (Pokračování textu…)