Na náplň:
1 velká pečená brambora, oloupaná a nakrájená na kostky
3×1 a 1/2 šálku na tenké plátky nakrájené oloupané mrkve, mražený hrášek, plátky hub
3×1/2 hrnku růžiček brokolice, nakrájené na kostičky, mražené kukuřice a dýně
3 a 1/2 lžíce čerstvého másla
1 velká cibule, na čtvrtky, nakrájená na tenké plátky
3 lžíce celozrnné mouky
2 a 1/2 kostky zeleninového bujónu rozpuštěného v 1 a 1/4 šálky teplé vody
1 šálek mléka
1/2 lžičky soli, a celerového semena
1/4 lžičky pepře
1 lžička tymiánu
1/3 šálku strouhaného parmezánu

Posyp

3/4 šálku žluté kukuřičné mouky

1 lžíce plus 1 lžička palmového cukru
1 1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 hrnku mléka
1 velké vejce, lehce rozšlehané
1 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky soli

Rozehřejte troubu na 200 °. Vložte brambory, mrkev, hrášek, brokolici, kukuřici, a dýni do středně velkého hrnce a zalijte ji dostatkem vody aby byla zelenina ponořena na 1 cm.

Lehce slanou vodu přiveďte k varu, pak zeleninu vařte po dobu 4 minut. Přeceďte zeleninu a opláchněte studenou vodou a odložte.
Rozpusťte máslo na středním plameni ve velké, hluboké pánvi. Přidejte cibuli a houby a opečeme je za stálého míchání do měkka, asi 4 minuty. Přimíchejte mouku a vařte za stálého míchání dalších 30 sekund.
Přidejte zeleninový vývar, mléko, sůl, pepř, tymián, a celerové semeno a pokračujte v míchání, dokud omáčka nezhoustne, asi 4 minuty.
Přidejte zeleninu do omáčky a dobře promíchejte. Dochuťte solí a pepřem, pak vmíchejte parmazán a přiveďte k varu. Nařeďte vodou, pokud jeho konzistence je hustší než bramborová polévka. Přeneste směs do pekáče.
Ve středně velké míse rozšleháme kukuřičnou mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Přidejte mléko, vejce, olej a míchejte do hladka. Rozetřete těsto přes náplň. Pečeme do zlatova asi 25 minut. Nechte vychladnout.

Čokoládovo-mandlové koláčky

Mandlová mouka a máslo nahradí nezdravou pšenici a dodává oříškovou chuť, kvalitní kakao a čokoláda je zdravá pro srdce a mozek.

Vánoční polévka

Kapří polévka jinak...

Voňavé kokosky

I sladkosti na vánoce nemusí být plné pšenice a nekvalitní mouky... (Pokračování textu…)

Pikantní čočka Beluga

Čočka je z luštěnin nejstravitelnější, zvláště pokud ji dochutíme kořením. (Pokračování textu…)

Datlové kuličky

Kombinace datlí a zdravých ořechů. 1 hrnek vypeckovaných datlí2 polévkové lžíce vody1 hrnek mletých vlašských ořechů4 polévkové lžíce datlového sirupuMleté ořechy na obalení ...

Pečený pórek

Pro střevo zdravá příloha k masu či rybě.

Salát s řepovými listy, ořechy a granátovými semínky

Salát s protizánětlivými látkami a vlákninou. 6 velkých listů řepy1/3 šálku granátových semínek½ šálku vlašských ořechů (Pokračování textu…)

Mátovo-avokádové smoothie

Avokádo obsahuje zdravý tuk a máta s daltemi jsou ideální letní ingredience. (Pokračování textu…)

Kokosovo-hráškovo-mátová polévka

Letní polévka. • 2 lžíce extra panenského olivového oleje• 1 žlutá cibule, nakrájená• 1 plechovka sterilovaného hrášku• 1 šálek mátových listů, + pár listů na ozdobu• 1/4 lžička soli• 1/2 ...
Mrkvovo-kurkumovo-zázvorové smoothie

Mrkvovo-kurkumovo-zázvorové smoothie

Detoxikační smoothie s kořením proti mikrobům. (Pokračování textu…)
Jarní detox šťáva

Jarní detox šťáva

Jednoduchá detoxikační šťáva na jaro. (Pokračování textu…)

Mandlové hříbečky

K dostání je již mandlová mouka, s jejíž pomocí upečete dobré bezlepkové cukroví. 1 hrnek mandlové mouky¾ hrnku palmového cukru2 bílky1 čajová lžička bio kakaa1 bílek na slepení hříbků ...