Kokosový olej a omyly odborníků na výživu

V nedávných článcích tzv. odborníci na výživu a oleje neustále varují před nasycenými tuky, kam patří i kokosový olej, který prý obsahuje nebezpečné nasycené tuky a lepší je používat řepkový a další rafinované oleje. Je tedy kokosový olej tak nebezpečný?

 

Kokosový ořech je zvláštní plodina, kterou lze použít na tisíce způsobů. Pozornost se v poslední době soustředí nejen na kosmetické použití, ale také na zdraví prospěšné účinky tekutin uvnitř kokosu-mléka, šťávy-ale zejména oleje, který se z kokosu získává. Kokosový olej je olej vyrobený z dužiny (kopry) kokosových ořechů, plodů palmy kokosové (Cocos nucifera)

V minulém století začali odborníci na výživu hlásat, že nasycené tuky zvyšují riziko srdečně- cévních nemocí. Kokosový olej se začal přirovnávat k sádlu i máslu a obviňovat z mnoha nemocí včetně obezity. Odborné lékařské společnosti varovaly před nasycenými tuky a doporučovali rafinované rostlinné oleje bez nasycených tuků a margaríny. Kokosový olej zažíval ústup ze slávy a mizel z obchodů. Jak šílené se zdají tato doporučení dnes, kdy jsou to právě rafinované oleje a margaríny, které podporují záněty a následně civilizační nemoci. Odborné společnosti však nadále nedoporučují nasycené tuky v sádle, mase a vejcích a kokosový olej označují za škodlivý. Ve své knize Tučné superpotraviny a oleje popisuji, že tento účelově vytvořený mýtus je klamáním lidí v zájmu velkých korporací a farmaceutických firem napojených na odborné lékařské a výživové společnosti. Například Americkou kardiologickou společnost některé média nazývají teroristickou organizací, která je sponzorována výrobci cereálií a rafinovaných olejů a překrucuje fakta, která čtete i v našich médiích. Všimněte si, jak naši odborníci například horlivě doporučují celozrnné obilniny.

Nasycené tuky v kokosovém oleji nepředstavuje žádné riziko nemocí srdce a cév ani nezvyšuje cholesterol. Za prvé, neexistuje jediný důkaz, že kokosový olej způsobuje nemoci srdce a cév.

Za druhé, propaganda proti kokosovému oleji a nasyceným tukům je založena na mylném přesvědčení, že nasycené tuky zvyšují cholesterol a ten způsobuje nemoci srdce. Tzv. zlý cholesterol (O nesmyslu zvaném škodlivý cholesterol píši zde, symposium s lékařem a odborníkem na cholesterol, který vyvrací rozdělení na zlý a hodný cholesterol pořádáme v listopadu.) údajně způsobuje infarkt, mrtvice a kornatění tepen. Tato teorie není podložena žádným výzkumem, ničím jiným, než jen zmanipulovanými studiemi, kterými se ohánějí profesoři a docenti, výzkumy, které zabily miliony lidé tím, že namísto tuku začali jíst cukr. Více si přečtete ve fejetonu příští týden.

Přes neustálé opakování o škodlivosti nasycených tuků musíme vzít v úvahu, že se jednotlivé nasycené tuku mezi s sebou liší. Nasycené tuky s krátkým a středně dlouhým řetězcem (též nazývané triglyceridy se středně dlouhým řetězcem) se ale v těle neukládají jako zásobní tuk, nezvyšují cholesterol, nepodporují nadváhu a kornatění tepen. Naopak poskytují tělu rychlou energii, protože se nemusí metabolizovat a přednostně spalují. Kyselina laurová v kokosovém tuku chrání srdce a normalizuje krevní tlak.

Kokosový olej má velmi příznivé účinky: se velmi rychle a jednoduše vstřebává ze zažívacího ústrojí, stimuluje játra k tvorbě ketonů, což jsou zdroje energie pro svaly a mozek a zároveň odbourávají tuk, který slouží jako další zdroj energie.

Kokosový olej a kokosové nápoje jsou nejen proto skvělým iontovým nápojem po vyčerpání nebo sportu. V kokosovém oleji jsou mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem, které stimulují organismus k tvorbě ketonů. To jsou látky, které mohou buňky využívat na tvorbu energie v případě, že nejsou schopny zpracovat cukr.

Tím, že má protimikrobiální účinky a obnovuje střevní mikrofloru, působí proti mikrobům a plísním a reguluje stolici.

Kokosový olej prokázal u Alzheimerovy demence ve výzkumu nadějné výsledky.

Kokosový olej svým jemným a ochranným působením na pokožku je jedním z nejbezpečnějších olejů s minimální možností, že způsobí nežádoucí účinky. Vytváří na pokožce ochranný film a vyživuje pojivové tkáně pod pokožkou.

U hemeroidů (i krvácejících) jsem v mé praxi získal zkušenost, že hemoroidy se již během jednoho dne zklidnily při aplikaci oleje na hemeroidy.

Kokosový olej je vhodný u žen trpící osteoporózou.

Doporučuje se užívat 2 lžíce kokosového oleje 2xdenně, nejlépe na vaření. Kokosový olej je jeden z nejstabilnějších olejů (k autooxidaci, kdy vznikají škodlivé volné radikály dochází až při dosti vysokých teplotách) nahrazující mnohé rostlinné oleje, margaríny, obsahující nezdravé ztužené a omega-6 mastné kyseliny. Kokosový olej nahradí při vaření máslo a běžné rostlinné oleje jako slunečnicový, rafinovaný řepkový či sojový.

MUDr. David Frej

 

 

Dr.Frej na Facebooku
Novinky e-mailem
Informace o novinkách,
články o zdraví, recepty

Novinky, zdraví (archív)
Byliny a poradna (archív)



Banner
Banner
Banner