Probiotika najdeme v zelenině vystavené mléčnému kvašení, což platí zejména o kysaném zelí a dalších kvašených potravinách včetně ryb,vajec či luštěnin…

Kvašené-kysané výrobky

Kysaná zelenina, kterou v Asii jedí téměř ke každému jídlu a lékaři ji považují za superpotravinu a zdroj dlouhověkosti, vznikne z jemně nakrájené suroviny zkvašením (fermentací) pomocí bakterií mléčného kvašení, zejména rodů Leuconostoc, Lactobacillus a Pediococcus za pomoci kvalitní nerafinované soli jako himalájská (ale někteří autoři doporučují bez soli), medu, startovací kultury (například postačí probiotika, které vysypeme z kapslí do roztoku). Ke kvašení můžeme použít též miso či víno.Všechny zdravé živé kultury jsou pak její součástí. Kromě probiotického účinku má i prebiotický efekt, protože obsahuje velké množství vlákniny. Fermentované potraviny přirozeně konzervují a prodlužují trvanlivost, jsou stravitelnější a zvyšují vstřebávání látek jako železo oproti syrové zelenině.

Kysané (kyselé) zelí

Kysané zelí skladovali ve velkém ve sklepech staří Řekové i Římané a za renesance bylo tak oblíbené, že se mu říkalo všelék. Tradičně se připravuje v keramickém hrnci. Uzávěr tvoří kus vlhké tkaniny, deska a závaží. Není zcela vzduchotěsný, protože je nutné umožnit unik plynům vznikajících při kvašení. Na styčné ploše nálevu, kde dochází ke kontaktu se vzduchem, má kysané zelí tendenci kazit se. Proto se používá i keramická nádoba se žlábkem kolem víka, který se naplní vodou a dosáhne se tak vzduchotěsnosti.

Proč kysané zelí

Má charakteristickou kyselou chuť způsobenou kyselinou mléčnou, která vznikla kvašením cukrů obsažených v nakrájeném zelí. Je skvělým zdrojem bakterií kyseliny mléčné, vitaminů skupiny B a vitaminů A, C, E a K. Z minerálů jsou v něm nejvíc zastoupeny draslík, vápník, fosfor, síra, hořčík a fluor.

Kysané zelí – kromě mnoha dalších příznivých účinků – aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla.

Dietní systém podle krevních skupin nedoporučuje kysané zelí skupině A. Zelí je i skvělým zdrojem vlákniny. V syrovém stavu obsahuje 2,6 g / 100 g.

Kromě kvašeného zelí je vhodné jíst pro zdravé střevo a mikroflóru pravidelně kimchi, korejskou nakládanou zeleninu, kvašené okurky, pokud jíte mléčné výrobky pak i kefír, bio jogurt, fermentované ryby, vejce či v Rusku oblíbená nakládaná jablka.

Jak správně naložit zelí
Zelí očistíme, rozkrájíme na čtvrtiny a zbavíme košťálu, zvážíme a na krouhadle nakrouháme do vany. Do pětilitrové nádoby se vejde 5,5 kilogramu krouhanky, ke které přidáme 100 gramů nerafinované kamenné soli a cibule a 10 gramů kmínu. Do větší nádoby použijeme příslušné poměry. Směs promícháme a po vrstvách plníme do nádob. Krouhanku přitom dusáme dřevěným ručně tloukem, ve větších kameninových nádobách je obvyklé ji šlapat, aby se vytěsnil vzduch. Buněčná šťávu, která se během procesu uvolňuje, ubíráme, ovšem naložené zelí musí být stále ponořené. Při nakládání by zelí mělo mít teplotu kolem 20 °C a po dobu čtyř až šestitýdenního kvašení by mělo být v místnosti s teplotou 12 – 15 °C. Celou dobu je nutné kontrolovat, že je zelí pod vodou. Pokud voda zmizí, svaříme 20 gramů (čtyři čajové lžičky) soli na litr vody, necháme vychladnout a doléváme. Po vykvašení umístíme nádobu do chladnější místnosti a jednou za dva týdny znovu kontrolujeme, jestli je zelí pod vodou a jestli k němu nemůže vzduch.

z knihy Jak dál po antibiotikách, podrobnosti o knize zde

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.