V tomto článku se popíšeme některé základní zásady zdravého pitného režimu.

K základnímu pravidlu správného pitného režimu patří vyloučení jakýchkoliv studených nápojů. Ledové nápoje z ledničky nebo s ledem jsou velmi škodlivé, zejména před, během či po jídle. Studené nápoje vyvolávají v organismu jakýsi šok, který zpomaluje metabolismus, takže například zpomalují hubnutí, přestože se tvrdí, že ochlazením se tělo stimuluje k tvorbě tepla a výdeje kalorií.

Základní pravidla pitného režimu

K základním pravidlům u pitného režimu patří:

– nepít ledové nápoje nepít 45 minut před jídlem (hasí trávící oheň a sekreci žaludečních šťáv),

– 30 minut před jídlem vypijte zázvorový čaj (1/4 lžičky mletého nebo ½ lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru zalít horkou vodou a teplé vypít) nebo

– doporučuje pít po douškách teplou vodu s citrónem, případně čaj masala (indický kořeněný čaj) nebo čaj z koření KKF během jídla pro zvlhčení polykaného sousta a zlepšení zažívání, nejvýše však 1 malý šálek (asi 1.5 dl),

– při jídle lze pít 1-2 dl kvalitního červeného vína (které navíc obsahuje látky, které chrání před srdečně-cévními nemocemi). V Ájurvédě se užívá na trávení kořeněné bylinné víno zvané drakša),
– nepít 45 minut po jídle (zapití jídla naředí trávící enzymy a zhoršuje z dlouhodobého hlediska trávení, čímž se následně tvoří toxiny.)

Celkově lze říci, že se doporučuje vypít v běžném režimu asi 1.5 až 2 litry tekutin denně, u osob s pomalým metabolismem, zejména pokud chtějí zhubnout, mají pít nejméně, jen při žízni. Větší množství tekutin nad 2.5 litru zatěžuje ledviny a příliš zavodňuje organismus. U mých klientů zjišťuji, že jim neustálé hlídání 10 sklenic denně způsobuje stres, neboť často nemají potřebu pít takové množství vody.

Co pít?

Voda. Nejvhodnějším nápojem je pramenitá voda, nebo přefiltrovaná pitná voda. Balená voda v PET lahvích obsahuje mnoho bakterií následkem nevhodné přepravy a skladování, zejména v současném letním počasí. Z plastu se také do vody uvolňuje škodlivé látky jako ftaláty. Doporučuji pít jen vodu a nápoje o pokojové teplotě, nikoli chlazené nebo z ledničky. O vodě více zde.

Čaj bylinný. Některé čaje mají prospěšný účinek pro nás všechny, například mátový, roiboos, fenyklový, tulsi či guduchi (amrit).

Čaj černý. Nepříliš vhodný, má mnoho kofeinu a méně účinných látek než čaj zelený.

Čaj zelený. Vhodný příležitostně, obsahuje sice antioxidanty a další prospěšné látky, ale také kofein.

Káva. Musíte-li pít kávu, raději s kofeinem (!), neboť bezkofeinová obsahuje škodlivé chemikálie. Jedna káva po obědě zlepšuje trávení.

Slazené nápoje. Zcela nevhodné, obsahují mnoho cukru a kofeinu.

Medová voda. Vodu vařte asi 10 minut, lze ji ochutit citrónovou šťávou (z půlky citrónu na 1/4 litru vody). Občas můžete přidat špetku mletého zázvoru. Vodu použijte raději pramenitou, nesycenou kysličníkem uhličitým. Pijte ráno nalačno.

Mléko. Na pití mléka existují dva rozdílné názory. Z jednoho pohledu mléko pije v dospělosti jen člověk. V obchodech lze navíc zakoupit jen pasterizované, homogenizované mléko. Homogenizací a pasterizací se mléko zahřívá na vysoké teploty, čímž se nevhodně mění kvalita mléka. Na druhé straně, jogíni žijí i několik let jen na mléku, které zahrnuje vlastnosti živočišných a rostlinných potravin, a nezpůsobuje zabíjení zvířat, neboť je nabízeno dobrovolně. Pokud pijete mléko (vápník je obsažen ve vhodnější formě v jiných potravinách, takže ani pro děti není kupované mléko příliš vhodné), pijte maximálně 2 dl denně, jen teplé (ohřáté na 80 st.C s přidanou špetkou kardamomu, protože mléko a mléčné výrobky zahleňují a kardamom neutralizuje tento nežádoucí účinek mléka). Varuji před různými jogurtovými a ovocnými mléky a nápoji, plnými konzervačních látek a cukrů (i když na obale najdete bez cukrů, všímejte si složení. Často se ve výrobku nacházejí cukry jinak pojmenované (například látky s příponou -óza znamenají cukr, např. fruktóza-ovocný cukr). K nejsnadněji stravitelným potravinám patří domácí podmáslí.

Šťávy zeleninové a ovocné. Citrusové nápoje (grapefruit, citrón) pijte spíše v zimě, jen dopoledne, jinak namísto ovocných šťáv raději dávejte přednost zeleninovým šťávám, které mají zásaditou povahu.

df

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.