V zimě se lidé méně pohybují, přejídají se nejen sladkostmi a pijí hojně alkohol. Navíc se brzy stmívá, proto jsou více náchylní k depresím. Omylem je též to, že by lidé v zimě více spalovali kalorie k uchování stálé tělesné teploty.

  • Teplo je důležitý princip, kterého bychom se měli v zimě držet. Teple se oblékejte. Noste pokrývku hlavy, neboť 60 % tepla uniká hlavou. Vhodné jsou teplé koupele.
  • Choďte na masáže, vhodné jsou masáže hlavy a chodidel teplým nejlépe sezamovým olejem.
  • Dávejte přednost teplému, výživnému jídlu. Omezte příjem suché, studené a syrové stravy jako jsou např. saláty.
  • Před chladnými nápoji dávejte přednost teplým nápojům. Můžete pít malé množství červeného vína s jídlem na zlepšení zažívání a krevního oběhu.
  • Silnější trávení v zimním období je schopno lépe zpracovávat mléčné výrobky, tučnější jídla a maso, proto tato jídla můžete zařazovat do jídelníčku ve větším množství než v jiném ročním období.
  • V zimě můžete vstávat později, kolem 7. hodiny ranní.
  • Provádějte častěji meditaci nebo relaxační cvičení a méně spěchejte.
  • Na snídani si připravujte vařené obiloviny (ovesnou, jáhlovou, špaldovou kaši s hrozinkami a mandlemi).
  • Přes den pokud možno nespěte. Zpomalujete tím metabolismus.
  • 1–2denní půst bez masa a mléčných výrobků je vhodný.
  • Pobývejte často mezi přáteli a rodinou, abyste se vyhnuli depresím a pocitu osamělosti.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
12 praktických rad na zimu

12 praktických rad na zimu

Připravte si oblečení předem / Investujte do kvalitního termooblečení / Otužování / Ohřívače rukou / Důležitá je ochrana sliznic / Strava je důležitá / Správný pitný režim / Vlhký vzduch / Pohyb / Udržujte hlavu zakrytou / Vlastní vlněné vložky / Byliny
Zimní čaj na posílení trávení

Zimní čaj na posílení trávení

Recept na směs koření pro přípravu čaje, který podpoří zdravé trávení.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.