Pro nastolení rovnováhy přizpůsobujeme výživu a životosprávu nejen dané roční době, ale též aktuálnímu počasí. Velmi důležité je věnovat pozornost svému tělu při přechodu z jednoho ročního období na druhé, například na podzim, kdy je organismu více náchylný k nemocím.
Podzimní nemoci
Podzim, je suchý, chladný, větrný – stejně jako podzimní počasí, a má tendenci se v této době zvyšovat. Na podzim se tedy udržujeme v rovnováze pravidelným, teplým a výživným jídlem (protikladné vlastnosti). O některých zásadách na podzim jsem jiiž psal v tomto článku.
Suchý a studený podzim přináší nemoci. Přechod léta k podzimu a dále přechod k zimě na konci listopadu největší riziko onemocnění. Konec léta a začátek zimy předěluje podzimní období, přechodné, kdy je oslaben imunitní systém. Pokles vlhkosti, změny teplot (ráno chladno, v poledne teplo) vyvolávají nápor na imunitu, které se musí přizpůsobovat náhlým změnám počasí, déšť a vítr vyvolává rýmy, bolesti v krku, nachlazení a bolesti hlavy, k tomu přistupuje pokles nálady pro konec jasných a teplých dnů.
Nedostatek světla v uměle osvětlených místnostech, kancelářích a bytech spolku se sedavým způsobem života bez dostatku denního světla způsobuje reakci na změnu denního světla a vyolává poruchu nazývaná sezonní afektivní porucha. Od října do března se zvyšuje počet lidí trpících sezonní afektivní poruchou, nejhorší měsíce nastávají od prosince do února. Výskyt se pohybuje mezi 2-10% v populaci. Mnozí si zlepšují náladu pomocí nadměrné konzumace cukrů.
Stravovací doporučení pro podzim
Doporučují se kořeněné pokrmy, sladké, slané a kyselé, dušená zelenina a ovoce (jablka, hrušky), rýže, mléčné výrobky, luční med, pro nevegetariány bílé maso a ryby. Vyloučíme syrovou stravu (saláty) a chlazené nápoje. Na začátku podzimu jezte lehká, teplá jídla, která nezatěžují méně výkonný metabolismus během chladného období. Později můžete jíst těžší pokrmy. Jezte sezonní ovoce a zeleninu a obilniny. Vyhýbejte se kyselým potravinám a syrovým salátům. Z koření je vhodná skořice, kardamom, kumín, fenykl, hřebíček, čerstvý zázvor. Pijte alespoň 6 sklenic tekutin denně. Vhodné jsou spíše teplé nápoje (čaj, obilná káva) a voda, minerálky, čerstvé nebo 100% džusy o pokojové teplotě. Vhodné jsou Tulsi čaje. Omezte nebo vylučte kofeinové nápoje.
Podzimní režim
Z doporučení k životosprávě je základním principem posílení imunity.Vstávejte pokud možno brzo, do 6. hodiny. Masáž teplým sezamovým olejem prospívá, poté se osprchujte. Teple se oblékejte. Provádějte dechové cvičení. Cvičte jen mírně, ne příliš intenzivně. Odpočiňte svým smyslům delšími procházkami v přírodě. Spát choďte kolem 22. hodiny. Před spaním můžete vypít šálek teplého mléka se špetkou kardamomu, muškátového oříšku a zázvoru. Vyhýbejte se hluku a velké aktivitě.
Detoxikace
Jednou z nejdůležitějších metod k udržení rovnováhy a v prevenci je podpora detoxikace. Vhodná je detoxikace Triphalou, kombinací tří sušených ovocných plodů Haritaki, Amalaki a Bibhitaki. Společně směs harmonizuje celý organismus a posiluje trávení. Jemně navozený účinek detoxikuje a regeneruje celý trávící trakt, dále podporuje činnost oběhového, močového a dýchacího ústrojí. Odstraňuje toxiny nejen z tlustého střeva z nestrávené potravy, ale také z tkání. Tím, že detoxikace posiluje tlusté střevo, působí preventivně proti nemocem. Doporučují se 3 kapsle před spaním s teplou vodou.
Pravidelně pročistěte krev například kurkumou a pupečníkem zvaným Brahmi ve směsi Kubra. Vhodný je též na posílení imunity indický ženšen Ašvaganda. Více najdete v tomto článku.
MUDr. Frej