Lahodný, lehce kořeněný perník.
1/2 šálku pevně zabalené tmavě hnědý cukr
1/3 šálku másla
1/2 šálku melasy
2/3 šálku špaldové mouky
2/3 šálku celozrnné hladké mouky
1/2 šálku žitné mouky
1 čajová lžička jedlé sody
1 lžíce mletého zázvoru
1 lžička směsi koření
2 vejce, lehce rozšlehaná
2/3 šálku bio mléka mléka
Předehřejte troubu na 160 ° C. Lehce vymažte plech a pokryjte pečícím papírem.
Smíchejte cukr, máslo a melasu ve středně velkém hrnci a šetrně zahřívejte, dokud neroztaje a nedojde k promíchání, občas zamíchejte. Odstraňte z plotýnky a nechejte mírně vychladnout.
Prosejte špaldovou, celozrnnou a žitnou mouky, prášek do pečiva, zázvor a směs koření do velké mísy. Udělejte důlek uprostřed a zalijte rozpuštěnou směsí společně s vejci a mlékem. Rozmixujte dohladka (směs bude velmi tekutá). Přelijte do pánve.
Pečte 1 1/4-1 1/2 hodiny dozlatova. Nechte perník vychladnout v pánvi po dobu několika minut, a pak nechejte zcela vychladnout . Perník lze uchovávat, zabalený ve fólii nebo ve vzduchotěsné nádobě po dobu až 1 týdne.
Porcí 10