Lahodný, lehce kořeněný perník.

1/2 šálku pevně zabalené tmavě hnědý cukr
1/3 šálku másla
1/2 šálku melasy
2/3 šálku špaldové mouky
2/3 šálku celozrnné hladké mouky
1/2 šálku žitné mouky
1 čajová lžička jedlé sody
1 lžíce mletého zázvoru
1 lžička směsi koření
2 vejce, lehce rozšlehaná
2/3 šálku bio mléka mléka

Předehřejte troubu na 160 ° C. Lehce vymažte plech a pokryjte pečícím papírem.
Smíchejte cukr, máslo a melasu ve středně velkém hrnci a šetrně zahřívejte, dokud neroztaje a nedojde k promíchání, občas zamíchejte. Odstraňte z plotýnky a nechejte mírně vychladnout.
Prosejte špaldovou, celozrnnou a žitnou mouky, prášek do pečiva, zázvor a směs koření do velké mísy. Udělejte důlek uprostřed a zalijte rozpuštěnou směsí společně s vejci a mlékem. Rozmixujte dohladka (směs bude velmi tekutá). Přelijte do pánve.
Pečte 1 1/4-1 1/2 hodiny dozlatova. Nechte perník vychladnout v pánvi po dobu několika minut, a pak nechejte zcela vychladnout . Perník lze uchovávat, zabalený ve fólii nebo ve vzduchotěsné nádobě po dobu až 1 týdne.

Porcí 10

Polévka s červenou čočkou a řapíkatým celerem

Polévka s červenou čočkou a řapíkatým celerem

Recept na skvělou polévku s vysokým obsahem vitaminu C.
Vánoční svařené víno

Vánoční svařené víno

Poctivý domácí svařák, který zahřeje na těle i na duši a navodí tu pravou vánoční atmosféru.
Zimní čaj na posílení trávení

Zimní čaj na posílení trávení

Recept na směs koření pro přípravu čaje, který podpoří zdravé trávení.

Vánoční štola

Vánoční štola má velmi dlouhou tradici, první zmínky pocházející už z roku 1329. V tomto receptu použijeme tofu.

Vánoční kakaové koláčky

Tradiční „sádlové“ koláčky z kokosového oleje a pohankové mouky.

Raw vánoční kameny

Tři druhy netradičních vánočních „kamenů“. S práškem z modré spirulíny, ibišku nebo raw kakaa.
Vánoce: stres, cukr a mikrobiom

Vánoce: stres, cukr a mikrobiom

Existují dvě věci, kterým se v tomto období nevyhnete - stresu a cukru. I když mají být Vánoce relaxací a rozjímáním, vytvářejí stres a mnozí z nás se přejídají sladkostmi. Stres a cukr jsou ...

Čokoládovo-mandlové koláčky

Mandlová mouka a máslo nahradí nezdravou pšenici a dodává oříškovou chuť, kvalitní kakao a čokoláda je zdravá pro srdce a mozek.

Vánoční polévka

Kapří polévka jinak...

Voňavé kokosky

I sladkosti na vánoce nemusí být plné pšenice a nekvalitní mouky... (Pokračování textu…)

Pikantní čočka Beluga

Čočka je z luštěnin nejstravitelnější, zvláště pokud ji dochutíme kořením. (Pokračování textu…)

Dva esenciální oleje na Vánoce

Vánoce jsou spojeny s pověrami, mýty, symbolikou a také mnoha přírodními recepty na zdravotní neduhy. (Pokračování textu…)