Recept s použitím zdravého kokosového oleje.

Suroviny:

  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 2 vejce, rozšlehaná s trochou soli
  • 2 velké stroužky česneku, prolisované
  • ½ zelené cibule, nakrájená na tenké plátky (asi ¾ šálku)
  • 1 šálek na tenké kousky nakrájené zeleniny, jako jsou papriky, mrkev nebo růžičková kapusta
  • 1 středně velká hlávka kapusty, listy jemně nakrájené
  • ¼ lžičky jemné soli
  • ¾ šálku kokosových vloček (ne strouhaný kokos)
  • 2 šálky vařené a vychladlé hnědé rýže
  • 2 lžičky tamari omáčky
  • 2 lžičky chilli česnekové omáčky
  • 1 limetka, rozkrojená na polovinu
  • čerstvý koriandr, na ozdobení

Rozehřejte velký wok, či litinovou pánev na středně-vysokou teplotu. Jakmile je pánev je dostatečně horká, přidejte 1 lžičku oleje. Zalijte vejci a poduste za občasného míchání, až se vejce opečou. Přeneste vejce do mísy. V případě potřeby pánev otřete papírovým ručníkem.

Přidejte jednu polévkovou lžíci oleje na pánev, vmíchejte česnek, cibuli a zeleninu. Povařte za stálého míchání po dobu 30 sekund nebo déle, dokud zelenina nezměkne. Přidejte kapustu a ¼ lžičky soli. I nadále duste, za častého míchání, dokud kapusta nezměkne, asi několik minut. Přeneste obsah pánve do mísy s vejci.

Přidejte zbývající dvě čajové lžičky oleje v hrnci. Kokosové vločky orestujte za stálého míchání dozlatova. Přidejte rýži do hrnce a prohřejte za občasného míchání, asi 3 minuty.

Nalijte obsah z mísy zpět do hrnce. Přidejte 2 čajové lžičky tamari omáčky a pálivou omáčku (chilli). Promíchejte a na talíři pokapejte šťávou z ½ limetky. Ozdobte špetkou potrhaných koriandrových listů či jinými bylinkami.

Polévka s červenou čočkou a řapíkatým celerem

Polévka s červenou čočkou a řapíkatým celerem

Recept na skvělou polévku s vysokým obsahem vitaminu C.
Vánoční svařené víno

Vánoční svařené víno

Poctivý domácí svařák, který zahřeje na těle i na duši a navodí tu pravou vánoční atmosféru.
Zimní čaj na posílení trávení

Zimní čaj na posílení trávení

Recept na směs koření pro přípravu čaje, který podpoří zdravé trávení.

Vánoční štola

Vánoční štola má velmi dlouhou tradici, první zmínky pocházející už z roku 1329. V tomto receptu použijeme tofu.

Vánoční kakaové koláčky

Tradiční „sádlové“ koláčky z kokosového oleje a pohankové mouky.

Raw vánoční kameny

Tři druhy netradičních vánočních „kamenů“. S práškem z modré spirulíny, ibišku nebo raw kakaa.

Čokoládovo-mandlové koláčky

Mandlová mouka a máslo nahradí nezdravou pšenici a dodává oříškovou chuť, kvalitní kakao a čokoláda je zdravá pro srdce a mozek.

Vánoční polévka

Kapří polévka jinak...

Voňavé kokosky

I sladkosti na vánoce nemusí být plné pšenice a nekvalitní mouky... (Pokračování textu…)

Pikantní čočka Beluga

Čočka je z luštěnin nejstravitelnější, zvláště pokud ji dochutíme kořením. (Pokračování textu…)

Datlové kuličky

Kombinace datlí a zdravých ořechů. 1 hrnek vypeckovaných datlí2 polévkové lžíce vody1 hrnek mletých vlašských ořechů4 polévkové lžíce datlového sirupuMleté ořechy na obalení ...

Pečený pórek

Pro střevo zdravá příloha k masu či rybě.