Recept s použitím zdravého kokosového oleje.
Suroviny:
- 2 lžíce kokosového oleje
- 2 vejce, rozšlehaná s trochou soli
- 2 velké stroužky česneku, prolisované
- ½ zelené cibule, nakrájená na tenké plátky (asi ¾ šálku)
- 1 šálek na tenké kousky nakrájené zeleniny, jako jsou papriky, mrkev nebo růžičková kapusta
- 1 středně velká hlávka kapusty, listy jemně nakrájené
- ¼ lžičky jemné soli
- ¾ šálku kokosových vloček (ne strouhaný kokos)
- 2 šálky vařené a vychladlé hnědé rýže
- 2 lžičky tamari omáčky
- 2 lžičky chilli česnekové omáčky
- 1 limetka, rozkrojená na polovinu
- čerstvý koriandr, na ozdobení
Rozehřejte velký wok, či litinovou pánev na středně-vysokou teplotu. Jakmile je pánev je dostatečně horká, přidejte 1 lžičku oleje. Zalijte vejci a poduste za občasného míchání, až se vejce opečou. Přeneste vejce do mísy. V případě potřeby pánev otřete papírovým ručníkem.
Přidejte jednu polévkovou lžíci oleje na pánev, vmíchejte česnek, cibuli a zeleninu. Povařte za stálého míchání po dobu 30 sekund nebo déle, dokud zelenina nezměkne. Přidejte kapustu a ¼ lžičky soli. I nadále duste, za častého míchání, dokud kapusta nezměkne, asi několik minut. Přeneste obsah pánve do mísy s vejci.
Přidejte zbývající dvě čajové lžičky oleje v hrnci. Kokosové vločky orestujte za stálého míchání dozlatova. Přidejte rýži do hrnce a prohřejte za občasného míchání, asi 3 minuty.
Nalijte obsah z mísy zpět do hrnce. Přidejte 2 čajové lžičky tamari omáčky a pálivou omáčku (chilli). Promíchejte a na talíři pokapejte šťávou z ½ limetky. Ozdobte špetkou potrhaných koriandrových listů či jinými bylinkami.