Tyto ořechové sušenky jsou plné zdravých mandlí a jemně ochucené pomerančem a kardamomem.
1 šálek ( 250 ml ) lupínků mandlí
1 šálek ( 250 ml ) špaldové, ovesné či bezlepkové mouky
2 čajové lžičky mletého kardamomu
1/4 lžičky soli
1/2 šálku ( 125 ml ) nesoleného měkkého másla
1/3 šálku bio moučkového cukru
1 žloutek
2 čajové lžičky strouhané pomerančové kůry
1/2 lžičky mandlového extraktu
28 celých oloupaných mandlí
Rozložte mandle na nenamazaný pekáč. Pečte při 180 st.C asi 7 minut nebo dozlatova.
Mandlové lupínky dejte do kuchyňského robotu a umelte je. Dejte stranou.
Vmíchejte mouku, kardamom a sůl v malé misce.
Rozmixujte máslo ve středně velké misce střední rychlostí, až bude načechrané. Postupně vmíchejte cukr, následně vaječný žloutek, pomerančovou kůru a mandlový extrakt. Přidejte mouku s kardamomem, mleté mandle a při nízké rychlosti rozmixujte. Zakryjte a nechejte vychladit.
Předehřejte troubu na 160° C. Na pečicí papír na plechu pokládejte kuličky vytvarované z těsta a vždy celou přírodní mandli vtiskněte ve středu každé kuličky . Pečte 15-18 minut. Nechejte vychladnout.