Ořechový koláč pro vánoční období.

Porcí: 6-8
Čas: 80 minut: 20 minut času na přípravu, 40-60 minut pečení

1 cibule
3 lžíce olivového nebo kokosového oleje
2 malé rajčata
30g celozrnné mouky
140 ml vody
1 polévková lžíce Tamari sojové omáčky
115g lískových ořechů
115g kešu oříšků
85g celozrnné strouhanky
1 lžička sušené směsi bylin
2 lžíce sojové mouky
piniové oříšky na posypání – přidat asi 10 minut před koncem pečení, jinak se spálí

1. Oloupaná rajčata v šálku zalijte vařící vodou.

2. Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte jemně na oleji do měkka.

3. Předehřejte troubu na 180 °C.

4. Nakrájejte rajčata a přidejte je do pánve. Poduste po dobu 5 minut. Vmíchejte mouku a pomalu přidávejte vodu, za stálého míchání, aby se zabránilo hrudkovatění. Sundejte z ohně.

4. Nastrouhejte lískové ořechy a přidejte je do omáčky spolu se všemi ostatními přísadami. Míchejte velmi důkladně a dejte do vymaštěného pekáčku. Péct v mírné troubě po dobu 45 minut až 1 hodiny. Podáváme s omáčkou, dipem a dušenou zeleninou.

Polévka s červenou čočkou a řapíkatým celerem

Polévka s červenou čočkou a řapíkatým celerem

Recept na skvělou polévku s vysokým obsahem vitaminu C.
Vánoční svařené víno

Vánoční svařené víno

Poctivý domácí svařák, který zahřeje na těle i na duši a navodí tu pravou vánoční atmosféru.
Zimní čaj na posílení trávení

Zimní čaj na posílení trávení

Recept na směs koření pro přípravu čaje, který podpoří zdravé trávení.

Vánoční štola

Vánoční štola má velmi dlouhou tradici, první zmínky pocházející už z roku 1329. V tomto receptu použijeme tofu.

Vánoční kakaové koláčky

Tradiční „sádlové“ koláčky z kokosového oleje a pohankové mouky.

Raw vánoční kameny

Tři druhy netradičních vánočních „kamenů“. S práškem z modré spirulíny, ibišku nebo raw kakaa.
Vánoce: stres, cukr a mikrobiom

Vánoce: stres, cukr a mikrobiom

Existují dvě věci, kterým se v tomto období nevyhnete - stresu a cukru. I když mají být Vánoce relaxací a rozjímáním, vytvářejí stres a mnozí z nás se přejídají sladkostmi. Stres a cukr jsou ...

Čokoládovo-mandlové koláčky

Mandlová mouka a máslo nahradí nezdravou pšenici a dodává oříškovou chuť, kvalitní kakao a čokoláda je zdravá pro srdce a mozek.

Vánoční polévka

Kapří polévka jinak...

Voňavé kokosky

I sladkosti na vánoce nemusí být plné pšenice a nekvalitní mouky... (Pokračování textu…)

Pikantní čočka Beluga

Čočka je z luštěnin nejstravitelnější, zvláště pokud ji dochutíme kořením. (Pokračování textu…)

Dva esenciální oleje na Vánoce

Vánoce jsou spojeny s pověrami, mýty, symbolikou a také mnoha přírodními recepty na zdravotní neduhy. (Pokračování textu…)