2 lžíce ghí
špetka šafránu
1 a 1/2 šálku dlouhozrnné rýže arborio
5 a 1/4 šálku teplé vody
1 velká cuketa
250 g chřestu (asi 12 středně velkých ks)
1/2 žluté cibule
1 lžička koření Rása
1/2 citronu
himalájská sůl
čerstvě mletý pepř
čerstvý sýr Pecorino nebo Parmezán
Rozpusťte ghí ve středně velkém hrnci na středně velkém ohni. Orestujte cibuli do zlatova.
Vmíchejte šafrán a rýži arborio.
Přiveďte vodu k varu a dejte stranou.
Orestujte rýži a zalijte 1/4 šálkem vody. Přidejte na kostičky nakrájenou cuketu a nakrájený chřest, koření Rása, orestujte a dobře promíchejte. Přidejte 3 šálky vody a přiveďte k varu.
Zakryjte pokličkou a snižte oheň na střední stupeň.
Vlijte zbylé 2 šálky teplé vody, vždy postupně po 1/4 šálcích, často míchejte. Přidejte citronovou šťávu a 1/2 lžičky soli.
Rýže vstřebává vodu asi 25 minut. až se rizoto změní na krémovou konzstenci, vypněte oheň a nechejte pod pokličkou 5 minut. Osolte a opepřete.
Podávejte posypané sýrem.