Vánoční štola má velmi dlouhou tradici, první zmínky pocházející už z roku 1329. V tomto receptu použijeme tofu.

Suroviny

  • 1 balení tofu (200g)
  • 1 hrnek mandlové mouky 
  • 1 hrnek ovesné mouky bez lepku
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • 5 polévkových lžic mandlových lupínků 
  • 1/2 čajové lžičky mleté skořice
  • 1/4 čajové lžičky mletého kardamomu
  • Špetka muškátového oříšku
  • Špetka himalájské soli
  • 1/2 hrnku kokosového oleje pokojové teploty
  • 6 polévkových lžic ghí
  • 2 ks vejce
  • 5 polévkových lžic rozinek
  • 1 polévkové lžíce kandovaného zázvoru v bio kvalitě
  • 2 polévkové lžíce kandované pomerančové kůry v bio kvalitě
  • Ghí na potření štoly
  • Kokosový cukr na posypání

Postup

  1. Tofu vložíme do mixéru i s nálevem a rozmixujeme dohladka.
  2. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  3. Do velké mísy nasypeme všechny sypké ingredience a promícháme.
  4. Přidáme ostatní suroviny, rozmixované tofu a vytvoříme vláčné těsto.
  5. Těsto se může lepit na ruce, ale to je zcela normální. Pokud se lepí hodně, přidáme ovesnou mouku.
  6. Hotové těsto přetáhneme potravinovou folií a dáme do lednice cca 20 minut odpočinout.
  7. Mezitím si předehřejeme troubu na 160 °C.
  8. Z těsta vytvarujeme štolu tak, že vyválíme do čtverce a jeho rohy přes sebe překryjeme. Štolu přeložíme na plech, který jsme vyložili pečícím papírem i alobalem, který zabrání, aby se štola spálila.
  9. Pečeme 40 minut, dokud nebude na povrchu hnědá.
  10. Okamžitě po upečení potřeme štolu ghí a posypeme kokosovým cukrem.
  11. Po vychladnutí zabalíme do pečícího papíru a pak ještě pevně do alobalu. Necháme asi 2 týdny v chladnu uležet.
Polévka s červenou čočkou a řapíkatým celerem

Polévka s červenou čočkou a řapíkatým celerem

Recept na skvělou polévku s vysokým obsahem vitaminu C.
Vánoční svařené víno

Vánoční svařené víno

Poctivý domácí svařák, který zahřeje na těle i na duši a navodí tu pravou vánoční atmosféru.
Zimní čaj na posílení trávení

Zimní čaj na posílení trávení

Recept na směs koření pro přípravu čaje, který podpoří zdravé trávení.

Vánoční štola

Vánoční štola má velmi dlouhou tradici, první zmínky pocházející už z roku 1329. V tomto receptu použijeme tofu.

Vánoční kakaové koláčky

Tradiční „sádlové“ koláčky z kokosového oleje a pohankové mouky.

Raw vánoční kameny

Tři druhy netradičních vánočních „kamenů“. S práškem z modré spirulíny, ibišku nebo raw kakaa.
Vánoce: stres, cukr a mikrobiom

Vánoce: stres, cukr a mikrobiom

Existují dvě věci, kterým se v tomto období nevyhnete - stresu a cukru. I když mají být Vánoce relaxací a rozjímáním, vytvářejí stres a mnozí z nás se přejídají sladkostmi. Stres a cukr jsou ...

Čokoládovo-mandlové koláčky

Mandlová mouka a máslo nahradí nezdravou pšenici a dodává oříškovou chuť, kvalitní kakao a čokoláda je zdravá pro srdce a mozek.

Vánoční polévka

Kapří polévka jinak...

Voňavé kokosky

I sladkosti na vánoce nemusí být plné pšenice a nekvalitní mouky... (Pokračování textu…)

Pikantní čočka Beluga

Čočka je z luštěnin nejstravitelnější, zvláště pokud ji dochutíme kořením. (Pokračování textu…)

Dva esenciální oleje na Vánoce

Vánoce jsou spojeny s pověrami, mýty, symbolikou a také mnoha přírodními recepty na zdravotní neduhy. (Pokračování textu…)