Vánoční štola má velmi dlouhou tradici, první zmínky pocházející už z roku 1329. V tomto receptu použijeme tofu.
Suroviny
- 1 balení tofu (200g)
- 1 hrnek mandlové mouky
- 1 hrnek ovesné mouky bez lepku
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- 5 polévkových lžic mandlových lupínků
- 1/2 čajové lžičky mleté skořice
- 1/4 čajové lžičky mletého kardamomu
- Špetka muškátového oříšku
- Špetka himalájské soli
- 1/2 hrnku kokosového oleje pokojové teploty
- 6 polévkových lžic ghí
- 2 ks vejce
- 5 polévkových lžic rozinek
- 1 polévkové lžíce kandovaného zázvoru v bio kvalitě
- 2 polévkové lžíce kandované pomerančové kůry v bio kvalitě
- Ghí na potření štoly
- Kokosový cukr na posypání
Postup
- Tofu vložíme do mixéru i s nálevem a rozmixujeme dohladka.
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Do velké mísy nasypeme všechny sypké ingredience a promícháme.
- Přidáme ostatní suroviny, rozmixované tofu a vytvoříme vláčné těsto.
- Těsto se může lepit na ruce, ale to je zcela normální. Pokud se lepí hodně, přidáme ovesnou mouku.
- Hotové těsto přetáhneme potravinovou folií a dáme do lednice cca 20 minut odpočinout.
- Mezitím si předehřejeme troubu na 160 °C.
- Z těsta vytvarujeme štolu tak, že vyválíme do čtverce a jeho rohy přes sebe překryjeme. Štolu přeložíme na plech, který jsme vyložili pečícím papírem i alobalem, který zabrání, aby se štola spálila.
- Pečeme 40 minut, dokud nebude na povrchu hnědá.
- Okamžitě po upečení potřeme štolu ghí a posypeme kokosovým cukrem.
- Po vychladnutí zabalíme do pečícího papíru a pak ještě pevně do alobalu. Necháme asi 2 týdny v chladnu uležet.