Zdravá varianta tradičního anglického vánočního pudinku, který též najdete zde.
1½ celého pomeranče, nahrubo nasekaný (včetně kůry)
• 300 g vypeckovaných datlí
• 200g vypeckovaných sušených švestek
• 1/3 šálku kokosového oleje
• 1¼ šálku vody
• 1½ šálku rybízu nebo sušených brusinek
• 200g bio sušených meruněk, jemně
sekaných
• 100 g vypeckovaných švestek, nasekaných nahrubo
• 4 vejce, lehce rozšlehané
• 350 g mandlové mouky
• 1 lžička vanilkového prášku
• 1 lžíce skořice
• 1 lžička nového koření
• ¼ lžičky hřebíčku
• ½ lžičky mletého muškátového oříšku
• ¼ lžičky himalájské soli
1. Předehřejte troubu na 190 ° C.
2. Vymaštěte misku střední velikosti.
3. Smíchejte datle, sušené švestky (200g), pomeranč a vodu v
rendlíku a přiveďte k varu.
4. Poduste po dobu 10 minut, nebo dokud se voda neodpaří a
z datlí se nevytvořila pasta.
5. Vmíchejte kokosový olej a nechejte vychladnout.
6. Ochlazenou datlovou směs dejte do mixéru a
rozmixujte do hladka.
7. Přeneste do velké mísy a přidejte nasekané meruňky a
Švestky (100g), rybíz, mouku, vanilku, skořici,
nové koření, hřebíček, muškátový oříšek, vejce a dobře promíchejte.
8. Nalijte směs do připravené pudinkové mísy.
9. Umístěte pudinkovou misku do hlubšího pekáče a zalijte horkou vodou, do výše ½ až
¾ pekáče.
10.Zakryjte pekáč a pudinkovou misku vrstvou pečícího papíru
a fólie. Ujistěte se, že jste přikryli nádob důkladně, takže žádná pára
neunikne.
11. Pečte 1 hodinu a 30 minut.
12.Opatrně vyjměte pekáč z trouby, ale buďte opatrní,
je tam stále velmi horká voda!
13. Sejměte fólii a papír směrem od sebe, aby pára unikla směrem od vás.
14. Uvolněte okraje pudinku nožem a přendejte na servírovací talíř.
15. Podávejte s mandlovým anglickým mlékem.