Zvěřina je nejkvalitnější a nejstravitelnější maso, posilující organismus.

750g kus zvěřiny, nenakrájené
sůl
extra panenský olivový či kokosový olej na vaření

omáčka

1 šalotka, najemno nakrájená
1/2 šálku portského vína
1/4 šálku vývaru
špetka soli
1/2 lžičky hořčice
čtvrt lžičky kajenský pepř
kůra z citronu a pomeranče
1/4 šálku brusinkového kompotu (ne džem)
čerstvě mletý černý pepř

Vyjměte zvěřinu z lednice a osolte. Nechejte odstát při pokojové teplotě po dobu 30 minut.

Rozehřejte olej na pánvi a osmahněte zvěřinové maso na středně-vysoké teplotě. Pak teplotu snižte na střední stupeň a zvěřinu opečte oboustranně. Můžete propéct na well-done nebo sředně (medium). Přesuňte maso na krájící prkýnko, lehce přikryjte fólií a nechte odpočívat, zatím připravte omáčku.

Na pánvi rozehřejte olej, pokud zbyl, nebo použijte nový, a poduste šalotku na středně-vysoké teplě po dobu 90 sekund do měkka.

Přidejte portské víno a dřevěnou lžící seškrábejte všechny připečené kousky přilepené k pánvi. Povařte až se odpaří tekutina na polovinu. Přidejte vývar, sůl, citrusovou kůru, hořčici a kajenský pepř a poduste minutu nebo dvě. Vmíchejte brusinky a černý pepř. Duste do husta, ale aby byla omáčka tekutá.

Zvěřinu nakrájejte na plátky. Šťávu vyteklou z masa vmíchejte do omáčky. Podávejte s omáčkou zvlášť,nebo jí přelijete maso.

Podávejte s dušenou zeleninou.

Čokoládovo-mandlové koláčky

Mandlová mouka a máslo nahradí nezdravou pšenici a dodává oříškovou chuť, kvalitní kakao a čokoláda je zdravá pro srdce a mozek.

Vánoční polévka

Kapří polévka jinak...

Voňavé kokosky

I sladkosti na vánoce nemusí být plné pšenice a nekvalitní mouky... (Pokračování textu…)

Pikantní čočka Beluga

Čočka je z luštěnin nejstravitelnější, zvláště pokud ji dochutíme kořením. (Pokračování textu…)

Datlové kuličky

Kombinace datlí a zdravých ořechů. 1 hrnek vypeckovaných datlí2 polévkové lžíce vody1 hrnek mletých vlašských ořechů4 polévkové lžíce datlového sirupuMleté ořechy na obalení ...

Pečený pórek

Pro střevo zdravá příloha k masu či rybě.

Salát s řepovými listy, ořechy a granátovými semínky

Salát s protizánětlivými látkami a vlákninou. 6 velkých listů řepy1/3 šálku granátových semínek½ šálku vlašských ořechů (Pokračování textu…)

Mátovo-avokádové smoothie

Avokádo obsahuje zdravý tuk a máta s daltemi jsou ideální letní ingredience. (Pokračování textu…)

Kokosovo-hráškovo-mátová polévka

Letní polévka. • 2 lžíce extra panenského olivového oleje• 1 žlutá cibule, nakrájená• 1 plechovka sterilovaného hrášku• 1 šálek mátových listů, + pár listů na ozdobu• 1/4 lžička soli• 1/2 ...
Mrkvovo-kurkumovo-zázvorové smoothie

Mrkvovo-kurkumovo-zázvorové smoothie

Detoxikační smoothie s kořením proti mikrobům. (Pokračování textu…)
Jarní detox šťáva

Jarní detox šťáva

Jednoduchá detoxikační šťáva na jaro. (Pokračování textu…)

Mandlové hříbečky

K dostání je již mandlová mouka, s jejíž pomocí upečete dobré bezlepkové cukroví. 1 hrnek mandlové mouky¾ hrnku palmového cukru2 bílky1 čajová lžička bio kakaa1 bílek na slepení hříbků ...