Zvěřina je nejkvalitnější a nejstravitelnější maso, posilující organismus.

750g kus zvěřiny, nenakrájené
sůl
extra panenský olivový či kokosový olej na vaření

omáčka

1 šalotka, najemno nakrájená
1/2 šálku portského vína
1/4 šálku vývaru
špetka soli
1/2 lžičky hořčice
čtvrt lžičky kajenský pepř
kůra z citronu a pomeranče
1/4 šálku brusinkového kompotu (ne džem)
čerstvě mletý černý pepř

Vyjměte zvěřinu z lednice a osolte. Nechejte odstát při pokojové teplotě po dobu 30 minut.

Rozehřejte olej na pánvi a osmahněte zvěřinové maso na středně-vysoké teplotě. Pak teplotu snižte na střední stupeň a zvěřinu opečte oboustranně. Můžete propéct na well-done nebo sředně (medium). Přesuňte maso na krájící prkýnko, lehce přikryjte fólií a nechte odpočívat, zatím připravte omáčku.

Na pánvi rozehřejte olej, pokud zbyl, nebo použijte nový, a poduste šalotku na středně-vysoké teplě po dobu 90 sekund do měkka.

Přidejte portské víno a dřevěnou lžící seškrábejte všechny připečené kousky přilepené k pánvi. Povařte až se odpaří tekutina na polovinu. Přidejte vývar, sůl, citrusovou kůru, hořčici a kajenský pepř a poduste minutu nebo dvě. Vmíchejte brusinky a černý pepř. Duste do husta, ale aby byla omáčka tekutá.

Zvěřinu nakrájejte na plátky. Šťávu vyteklou z masa vmíchejte do omáčky. Podávejte s omáčkou zvlášť,nebo jí přelijete maso.

Podávejte s dušenou zeleninou.

Polévka s červenou čočkou a řapíkatým celerem

Polévka s červenou čočkou a řapíkatým celerem

Recept na skvělou polévku s vysokým obsahem vitaminu C.
Vánoční svařené víno

Vánoční svařené víno

Poctivý domácí svařák, který zahřeje na těle i na duši a navodí tu pravou vánoční atmosféru.
Zimní čaj na posílení trávení

Zimní čaj na posílení trávení

Recept na směs koření pro přípravu čaje, který podpoří zdravé trávení.

Vánoční štola

Vánoční štola má velmi dlouhou tradici, první zmínky pocházející už z roku 1329. V tomto receptu použijeme tofu.

Vánoční kakaové koláčky

Tradiční „sádlové“ koláčky z kokosového oleje a pohankové mouky.

Raw vánoční kameny

Tři druhy netradičních vánočních „kamenů“. S práškem z modré spirulíny, ibišku nebo raw kakaa.

Čokoládovo-mandlové koláčky

Mandlová mouka a máslo nahradí nezdravou pšenici a dodává oříškovou chuť, kvalitní kakao a čokoláda je zdravá pro srdce a mozek.

Vánoční polévka

Kapří polévka jinak...

Voňavé kokosky

I sladkosti na vánoce nemusí být plné pšenice a nekvalitní mouky... (Pokračování textu…)

Pikantní čočka Beluga

Čočka je z luštěnin nejstravitelnější, zvláště pokud ji dochutíme kořením. (Pokračování textu…)

Datlové kuličky

Kombinace datlí a zdravých ořechů. 1 hrnek vypeckovaných datlí2 polévkové lžíce vody1 hrnek mletých vlašských ořechů4 polévkové lžíce datlového sirupuMleté ořechy na obalení ...

Pečený pórek

Pro střevo zdravá příloha k masu či rybě.