Zvěřina je nejkvalitnější a nejstravitelnější maso, posilující organismus.
750g kus zvěřiny, nenakrájené
sůl
extra panenský olivový či kokosový olej na vaření
omáčka
1 šalotka, najemno nakrájená
1/2 šálku portského vína
1/4 šálku vývaru
špetka soli
1/2 lžičky hořčice
čtvrt lžičky kajenský pepř
kůra z citronu a pomeranče
1/4 šálku brusinkového kompotu (ne džem)
čerstvě mletý černý pepř
Vyjměte zvěřinu z lednice a osolte. Nechejte odstát při pokojové teplotě po dobu 30 minut.
Rozehřejte olej na pánvi a osmahněte zvěřinové maso na středně-vysoké teplotě. Pak teplotu snižte na střední stupeň a zvěřinu opečte oboustranně. Můžete propéct na well-done nebo sředně (medium). Přesuňte maso na krájící prkýnko, lehce přikryjte fólií a nechte odpočívat, zatím připravte omáčku.
Na pánvi rozehřejte olej, pokud zbyl, nebo použijte nový, a poduste šalotku na středně-vysoké teplě po dobu 90 sekund do měkka.
Přidejte portské víno a dřevěnou lžící seškrábejte všechny připečené kousky přilepené k pánvi. Povařte až se odpaří tekutina na polovinu. Přidejte vývar, sůl, citrusovou kůru, hořčici a kajenský pepř a poduste minutu nebo dvě. Vmíchejte brusinky a černý pepř. Duste do husta, ale aby byla omáčka tekutá.
Zvěřinu nakrájejte na plátky. Šťávu vyteklou z masa vmíchejte do omáčky. Podávejte s omáčkou zvlášť,nebo jí přelijete maso.
Podávejte s dušenou zeleninou.