Kvalita mléka a sýrů rozhoduje

V první řadě hraje roli to, jakou kvalitu mléka máme na mysli. Je nutné rozlišit mléko nepasterizované, nehomogenizované a průmyslově upravované. Další důležité hledisko: mléko obsahuje alergeny, zejména mléčný cukr laktózu a mléčnou bílkovinu kasein.l větší část intolerance spadá na vrub mléčnému cukru, který v tenkém střevě tráví enzym laktáza. Syrové, neupravované mléko, které jsme ještě pili Teplé jako děti přímo od krávy, tehdy dokonce bez převaření, obsahuje laktázu, kdežto pasterizace tento enzym likviduje. Mnozí lidé tak mohou pít mléko bez pasterizace, i když nemohou pít mléko se supermarketu.
To, zda byste měli pít mléko a jíst mléčné výrobky závisí na stavu vašeho střeva a mikroflóry, na tom, zda nemáte chronický zánět střeva, zda snášíte lepek a zda můžete jíst mléčné výrobky nepasterizované.

Jak uvádím ve své knize Zánět-skrytý zabiják, nejvhodnější způsobem, zda vám mléko způsobuje či nedělá potíže je vynechat tato výrobky 1-2 měsíce a pak je zpět zařadit do stravy podle toho, jak popisuji v knize.

Mléko a nemoci

Pravdou je, že mléčné výrobky k životu a zdraví nepotřebujeme. Většina studií, které prokazují pospěšnost mléčných výrobků nejsou důvěryhodné, protože je sponzorují výrobci jogurtů. Jiné studie ukazují na vyšší riziko rakoviny, stojí za obezitou /zejména ty nízkotučné s cukry) a nechrání před řidnutím kostí (jak prokazují velké studie), naopak vysoký příjem vápníku zvyšuje riziko zlomenin. Mléčné výrobky obsahují růstový hormon, který zvyšuje riziko rakoviny, například prostaty. doporučená konzumace mléčných výrobků 3xdenně(u dětí i více, jak pediatři doporučují) je cestou k mnoha civilizačním nemocím. Mléčné výrobky způsobují zažívací obtíže vzhledem k nesnášenlivosti mléčného cukru, jsou příčinou akné, cukrovky 1.typu, zhoršují astma, alergie a imunitu.

Různé mléčné koktejly a nápoje pro děti obsahují až 30 gramů cukru, více než v kole.Nízkokalorické nápoje s mlékem bez cukru ale umělými sladily zvyšuje riziko cukrovky. Odstranění tuku z mléčných výrobků zvyšuje množství kalorií a cukrů. Výroba nízkotučných výrobků započala v 70 letech s rozšířením nesmyslného názoru o škodlivosti tuků obecně a propagací hloupého tvrzení že tuk tvoří v těle tuk. Omezováním tuků mělo prokazatelný úspěch v nastartování epidemii cukrovky a obezity. Nízkotučné výrobky s cukrem zpomalují metabolismus a vedou k ukládání nezdravého zásobního tuků, který podporuje chronický zánět.

Nasycené tuky prospívají zdraví, ačkoli se přemoudřelí odborníci často napojení na potravinářský a farmaceutický průmysl snažily prokázat opak. snížení nasycených tuků a zvýšené sacharidů zvyšuje prokazatelně riziko infarktu myokardu. Škodlivost nasycených tuků a cholesterolu je založena na tak smyšlených a chabých důkazech, že je neuvěřitelné, jak se podařilo tuto lež zakořenit v hlavách většiny populace. Jak prokázaly geneticky se nám po skončení kojení vypíná gen pro trávení laktózy, mléčného cukru .

Doporučení jak konzumovat mléčné výrobky

Mléčné výrobky nejsou k životu potřeba a všechny zvířata se bez něj v dospělém věku obejdou. Jak prokázaly genetické testy, po skončení kojení se před desítkami tisíc let vypínal přirozeně gen pro trávení laktózy, mléčného cukru. Milióny lidí se tento gen vypíná i dnes.

Přesto je zcela nevylučuji ze své stravy, někdy si také dám kvalitní sýr či tvaroh. Chcete-li jíst mléčné výrobky, pak několik zásad:

  • Mléko by mělo být v bio kvalitě a nejlépe nehomogenizované: Přiveďte ho k varu a vypijte teplé. Do mléka můžete přidat sladké sušené ovoce (datle, hrozinky) a cereálie.
  • Mléko lze konzumovat s vařenými obilninami. Také není vhodné míchat sýry a jogurty s ovocem.
  • Zkuste lassí (čerstvý nápoj z jednoho dílu jogurtu ředěný třemi díly vody se špetkou římského kmínu a špetkou soli).
  • Vhodný je i biotvaroh, čerstvá mozzarella, panír (čerstvý domácí sýr), sýr rikota a kozí sýr.
  • Pro lepší stravitelnost a proti zahleňujícímu účinku kořeňte mléko kardamomem, zázvorem nebo skořicí a nikdy je nepijte s jídlem, nebo s čímkoli slaným nebo kyselým – včetně ovoce.

Dr.David Frej

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.
Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Pšenice a škodlivý účinek na zdraví

Obilniny jsou semena z trávy Poaceae. Kromě toho existují pseudoobilniny, jako pohanka, quinoa, amarant a chia. Některé studie se snaží vzbudit dojem, že obilovny jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy.
Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown jako hloupé opatření

Lockdown je panické opatření, a historie ukáže, že lockdown je fatálním selháním a omylem v opatřeních proti Covidu i jiným virovým pandemiím. Důsledky lockdownu jsou závažnější než samotný COVID-19. Prof. Woolhouse.

Prodělání nemoci poskytuje lepší imunitu než očkování

O tom, že kolektivní imunita a prodělání nemoci poskytuje větší ochranu než očkování, a riziku očkování mladých lidí a dětí.
Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách a zánět

Klinické studie a vědecký výzkum prokazuje, že pro zdraví je zásadní vyvážený poměr mezi omega-6 a omega-3 tuky. Jak zmiňuji v mnoha článcích a knihách, výrazný nepoměr mezi omega-3 a omega-6 podporuje zánět.