Kvalita mléka a sýrů rozhoduje
V první řadě hraje roli to, jakou kvalitu mléka máme na mysli. Je nutné rozlišit mléko nepasterizované, nehomogenizované a průmyslově upravované. Další důležité hledisko: mléko obsahuje alergeny, zejména mléčný cukr laktózu a mléčnou bílkovinu kasein.l větší část intolerance spadá na vrub mléčnému cukru, který v tenkém střevě tráví enzym laktáza. Syrové, neupravované mléko, které jsme ještě pili teplé jako děti přímo od krávy, tehdy dokonce bez převaření, obsahuje laktázu, kdežto pasterizace tento enzym likviduje. Mnozí lidé tak mohou pít mléko bez pasterizace, i když nemohou pít mléko se supermarketu. Pít mléko ale nedoporučuji, podporuje stárnutí.
To, zda byste měli jíst mléčné výrobky závisí na stavu vašeho střeva a mikroflóry, na tom, zda nemáte chronický zánět střeva, zda snášíte lepek a zda můžete jíst mléčné výrobky.
Jak uvádím ve své knize Zánět-skrytý zabiják, nejvhodnější způsobem, zda vám mléčné výrobky způsobuje či nedělá potíže je vynechat tato výrobky 1-2 měsíce a pak je zpět zařadit do stravy podle toho, jak popisuji v knize.
Mléko a nemoci
Pravdou je, že mléčné výrobky k životu a zdraví nepotřebujeme. Jak prokázaly geneticky se nám po skončení kojení vypíná gen pro trávení laktózy, mléčného cukru . Většina studií, které prokazují prospěšnost mléčných výrobků nejsou důvěryhodné, protože je sponzorují výrobci. Jiné studie ukazují na vyšší riziko rakoviny, stojí za obezitou /zejména ty nízkotučné s cukry) a nechrání před řidnutím kostí (jak prokazují velké studie), naopak vysoký příjem vápníku zvyšuje riziko zlomenin. Mléčné výrobky mohou obsahovat růstový hormon, který zvyšuje riziko rakoviny, například prostaty. Doporučená konzumace mléčných výrobků 3xdenně (u dětí i více, jak pediatři doporučují) je cestou k mnoha civilizačním nemocím. Mléčné výrobky způsobují zažívací obtíže vzhledem k nesnášenlivosti mléčného cukru, jsou příčinou akné, cukrovky 1.typu, zhoršují astma, alergie a imunitu.
Různé mléčné koktejly a nápoje pro děti obsahují až 30 gramů cukru, více než v kole. Nízkokalorické nápoje s mlékem bez cukru ale umělými sladily zvyšuje riziko cukrovky. Odstranění tuku z mléčných výrobků zvyšuje množství kalorií a cukrů. Výroba nízkotučných výrobků započala v 70 letech s rozšířením nesmyslného názoru o škodlivosti tuků. Omezováním tuků mělo prokazatelný úspěch v nastartování epidemii cukrovky a obezity. Nízkotučné výrobky s cukrem zpomalují metabolismus a vedou k ukládání nezdravého zásobního tuků, který podporuje chronický zánět.
Nasycené tuky prospívají zdraví, ačkoli se přemoudřelí odborníci často napojení na potravinářský a farmaceutický průmysl snažily prokázat opak. snížení nasycených tuků a zvýšené sacharidů zvyšuje prokazatelně riziko infarktu myokardu. Škodlivost nasycených tuků a cholesterolu je založena na tak smyšlených a chabých důkazech, že je neuvěřitelné, jak se podařilo tuto lež zakořenit v hlavách většiny populace.
Doporučení jak konzumovat mléčné výrobky
Mléčné výrobky nejsou k životu potřeba a všechny zvířata se bez něj v dospělém věku obejdou. Jak prokázaly genetické testy, po skončení kojení se před desítkami tisíc let vypínal přirozeně gen pro trávení laktózy, mléčného cukru. Milióny lidí se tento gen vypíná i dnes.
Přesto je zcela nevylučuji ze své stravy, někdy si také dám kvalitní sýr či tvaroh. Chcete-li jíst mléčné výrobky, pak několik zásad:
- Mléko nepijte.
- Zkuste lassí (čerstvý nápoj z jednoho dílu jogurtu ředěný třemi díly vody se špetkou římského kmínu a špetkou soli).
- Vhodný je i biotvaroh, ovčí a kozí produkty, panír (čerstvý domácí sýr), kefír, podmáslí, kyška….
- Pro lepší stravitelnost a proti zahleňujícímu účinku kořeňte mléčné výrobky kardamomem, zázvorem nebo skořicí.
Dr.David Frej