Cukr přidaný i ovocný - riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Na obalech potravin, zejména pokud kupujeme polotovary, jsou ingredience uvedeny v sestupném pořadí. Nejvíce cukru obsahuje výrobek tehdy, pokud se nachází zejména na první nebo druhé pozici v seznamu ingrediencích. Cukr se často skrývá pod různými pro laika nesrozumitelnými názvy, většinou s příponou -óza (mléčný cukr laktóza, maltoza, ovocný cukr (fruktóza), dextroza, sacharóza, glukóza a glukózový sirup, kukuřičný sirup).

Cukr podporuje růst škodlivých bakterií ve střevě a vznik kvasinek. Běžně konzumované množství přidaného cukru zcela ochromí imunitní systém na několik hodin. Patogeni se živí cukry, proto mnohé potraviny obsahující cukry a sacharidy napadají plísně produkující jedovaté toxiny.

Rafinovaný a ovocný cukr narušuje hladinu krevního cukru, zvyšuje hladinu tuků v krvi, zvyšuje riziko obezity, cukrovky a rakoviny.

sugar-effect

Modrá křivka ukazuje na ideální hladinu krevního cukru po jídle, čím vyšší hodnota, tím škodlivější vliv na metabolismus.

Cukr podporuje ukládání tuku v těle, hnilobné procesy ve střevě a zatěžuje slinivku. Strava obsahující mnoho cukrů a sacharidů zvyšuje riziko cukrovky a dalších zánětlivých nemocí.

Cukr ochuzuje organismus o vitaminy a minerály, oslabuje imunitu, svaly a navozuje únavu. Cukry přímo poškozují mozkové buňky i jeho funkce, projevující se podrážděností, depresemi, změnami nálad, zhoršením paměti. Cukr zvyšuje riziko Alzheimerovy demence. U cukrovky se dlouhodobě zvyšuje inzulin a podporuje vylučování zánětlivých cytokinů a ukládání tuku. Dlouhodobě zvýšený inzulin nestačí plnit svou úlohu, aby odstraňoval cukr z krve a krevní cukr (glukoza) poškozuje cévní stěnu, vzniká zánět. Diabetici mají 4x vyšší riziko nemocí jako demence či onemocnění srdce.

Podle mnoha odborníků je fruktóza v nápojích hlavní příčinou obezity a zánětů. Též různé potraviny pro kojence, dětské obiloviny a musli, ovocné džusy, přesnídávky, limonády a jiné potraviny často obsahují fruktózu a vedou k onemocnění jater. Na druhé straně, vláknina v ovoci brání rychlému vstřebávání fruktózy a snižuje negativní účinky ovocného cukru. Sirupy s vysokým obsahem fruktózy a tzv. fruktózové kukuřičné sirupy jsou škodlivé. Laktóza, mléčný cukr způsobuje často zažívací obtíže. Mateřské mléko obsahuje laktózu, která se jako cukr z mateřského mléka u kojenců tráví dobře.

Med obsahuje kolem 80% hroznového a ovocného cukru. Zbytek je voda. Vitamíny a nerostné látky jsou obsaženy jenom v nepatrných stopách. Doporučuji kupovat jen květový, nikoli lesní med. Agave sirup obsahuje až 56-92% fruktózy a je jedno z nejhorších sladidel.

Umělá sladidla jsou potenciálně karcinogenní a jako průmyslově vyrobené chemikálie nenahrazují tělu přirozené látky, získávané z potravy. Navíc tím, že se jedná o chemické látky, má organismu problém je zpracovat. Mohou vyvolat alergické reakce.

Asi nejjednodušší, nejrychlejší a nejspolehlivější opatření ve stravě proti zánětu je vyloučit slazené nápoje. V malém množství lze používat kokosový cukr, kvalitní domácí květový med, nejlépe luční, stévii a palmový cukr. Javor cukrový je strom, z něhož se dá získat cukr sacharóza. Naříznutím vytéká šťáva, se vyráběli varem tradiční javorový sirup. Je srovnatelný s medem. Steviosid je přírodní sladidlo z listů keře stevie - Stevia rebaudiana Bertoni, který se k tomuto účelu pěstuje. Nemá energetickou hodnotu. Je vhodný pro diabetiky, neboť neindukuje potřebu tvorby inzulínu a jeho vedlejší účinky jsou zanedbatelné. Stevie má sladivost téměř 300x vyšší než cukr. Palmový cukr. ekologicky získaný cukr s medovou chutí vyráběný zahuštěním sladké mízy z palmy olejné, lze používat na pečení a slazení, vynikající chuti a nízkého glykemického indexu. Kokosový cukr se vyrábí z květů a má nižší glykemický index.

Celkově ale platí, že jakýkoliv cukr je stále cukr se všemi negativními důsledky a čím méně ho jíme, tím lépe.

David Frej, více najdete v knihách o chronickém zánětu