Zdravé střevo je základ zdraví. Rovnováhu střevního mikrobiomu narušuje opakované užívání antibiotik, nevhodná strava, stres. V současné době není jednoduché udržet střevní mikroflóru zdravou, ale napomoci můžeme přísunem prospěšných bakterií v kvalitních probioticích.

Způsob, jakým se pěstují potraviny, a moderní zemědělství narušilo ekosystém, kdy je půda ochuzována o esenciální látky a bakterie, a původně půda bohatá na bakterie, minerály, a živiny je zamořena pesticidy. Namísto, abychom je přirozeně konzumovali v potravinách, jsme nuceni je doplňovat z jiných zdrojů.

Většina lidí má nerovnováhu ve střevní mikroflóře. Následkem nevyvážené stravy (přemíra polotovarů, české kuchyně, smažených jídel, pšenice a mléčných výrobků), stresu, a při častém užívání antibiotik se mohou objevovat příznaky, signalizující potřebu probiotických potravin a probiotik:

Obtíže spojené s nedostatkem probiotik

1. Plynatost, nadýmání

V případě, že trpíte nadýmáním, zvyšte probatika, například bifidobakterie zlepšují glukózovu toleranci a snižují tuky v krvi a příznaky dráždivého tračníku jako nadýmání či poruchu peristaltiky…
Probiotika podporují lepší vstřebávání živin a brání přerůstání kvasinek. U zažívacích obtíží pak vznikají další symptomy jako únava, apatie a změny nálad.

2.Zácpa

Pokud trpíte chronickou zácpu a nepravidelností ve stolici, máte nerovnováhu ve střevní mikroflóře. Probiotika ve stravě a kapslích podporuje pravidelnou stolici.

3.Kožní vyrážky

Pokožka reaguje na vnitřní nerovnováhu a osu střevo-kůže-mozek. Kůže reaguje na nezdravé střevo a narušená střevní mikroflora způsobuje kožní ekzémy, psoriázu či rosaceu. Probiotika snižují tvorbu vrásek, hydratují pokožku, chrání před UV zářením a posilují pokožku jako ochrannou bariéru.

4.Afty

Afty jsou indikátorem, že dochází k přerůstání kvasinek a patogenů ve střevech. Nadbytek sacharidů, cukrů, alkoholu a stresu způsobuje kvasinková a další onemocnění. Posílení imunity probiotiky spolu s vitaminy B odstraňuje afty.

5.Kvasinkové onemocnění

Systémová kandidóza se nevyskytuje jen ve střevech a na pokožce (např. jako bílé fleky), ale i ve vagíně jako vaginální výtoky. K těm dochází při narušení rovnováhy ve střevní mikroflóře. V urogenitálním traktu žije přes 50 druhů laktobacilů, a některé studie naznačují možnou léčbu vaginálních mykóz a infekcí močových cest probiotiky.

6.Při cestování

Nezapomeňte probiotika přibalit na cesty. Imunitu oslabuje cestování zejména s časovým posunem na západ a východ přes více časových pásem, nedostatek spánku, změny klimatu, nevyvážená strava…probatika posilují imunitu v těchto případech.

7.Nadbytek alkoholu

Jsme zastáncem pravidelného pití vína. Alkohol je větších dávkách ale oslabuje imunitu a pravidelná větší konzumace alkoholu (více než 2-4 dl vína denně) narušuje delikátní střevní rovnováhu.

8.Užívání antibiotik

Antibiotika nejsou jen zabíječi infekce, ale také prospěšných bakterií, zejména u širokospektrých. Po dobrání antibiotik, pokud jsou nutná, je důležité užívat probiotika. Probiotika neužívejte spolu s antibiotiky, protože antibiotika zlikvidují i prospěšné bakterie v probioticích.

9.Nezdravá strava

Smažená jídla, polotovary a fast food živí zdárně patogenní mikroorganismy a vedou k přerůstání kvasinek, plísní a potenciálně škodlivých bakterií. Poskytněte potravu s vhodnou vlákninou v ovoci, zelenině a ořeších těm bakteriím, které chrání vaši imunitu.

df

Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.

Doplňky stravy pro imunitu

Pestrá strava je základem, jak získat různé mikronutrienty, ale byliny jsou dalším nástrojem pro naši imunitu. Nejsou nutné, pokud žijeme relativně zdravě, ale výrazně nám pomáhají. Podle současných doporučení je základem nutričně bohatá strava, ale v případě větší fyzické zátěže, stresu, epidemie a prevence patří doplňky a byliny k praktickým prostředkům, jak podpořit imunitu.