Zimní období je charakterizované zataženou oblohou, studeným a vlhkým počasím. Z pohledu východní medicíny je nejnebezpečnějším obdobím roku 21. 11. – 7. 12., kdy mění Země směr od jihu na sever. Nastává kolem nás neklid, strach a obavy.

Doporučení na zimní období

Je vhodné zvolit detoxikaci, relaxaci a dodržovat následující opatření pro nastolení rovnováhy.

  • Teplo je důležitý princip, kterého bychom se měli v zimě držet. Z tepla do zimy přecházejte postupně.
  • Teple se oblékejte. Zejména se chraňte před studeným vzduchem.
  • Noste pokrývku hlavy, neboť 60 % tepla uniká hlavou. Chlad také způsobuje zánět dutin, vedoucí také k oslabení smyslů, a dokonce i k vážným nemocem jako mrtvice.
  • V zimě můžete vstávat později, kolem 7. hodiny ranní.
  • Vhodné jsou teplé koupele.
  • Provádějte masáže hlavy a chodidel teplým sezamovým olejem.
  • Sex v zimě lze doporučit častěji než v létě.
  • Nezanedbávejte pohyb, který zlepšuje prokrvení a brání studeným končetinám.
  • Přes den pokud možno nespěte. Zpomalujete tím metabolismus.
  • Životní síla je na vrcholu, doporučují se detoxikace a chirurgické zákroky.
  • Pobývejte často mezi přáteli a rodinou, abyste se vyhnuli depresím a pocitu osamělosti.
  • Provádějte častěji meditaci a méně spěchejte.

Strava a zimní období

„V zimě máte co nejvíce jísti, moc žaludku bývá silnější a k zažití pokrmů způsobilejší. Pokrmy jezte zahřívající. Nápoj v zimě odražený nebo teplý,“ praví se v Regimentu zdraví.

  • Dávejte přednost teplému, výživnému jídlu. Silnější trávení v zimním období je schopné lépe zpracovávat mléčné výrobky, tučnější jídla a maso, proto je můžete zařazovat do jídelníčku ve větším množství..
  • Omezte příjem suché, studené a syrové stravy. Jezte dušenou zeleninu, mléčné výrobky, přírodní sladidla, maso a ryby, ořechy, semínka.
  • Používejte kvalitní oleje – extra panenský olivový, sádlo, máslo, kokosový olej. Vhodné je kořenit zázvorem, česnekem, pepřem, kumínem.
  • Dávejte přednost teplým nápojům před chladnými. Můžete pít malé množství červeného vína na zlepšení zažívání a krevního oběhu.
  • Provádějte častěji meditaci a méně spěchejte.
  • Opakujte 1–2denní půst jednou za 7–10 dnů.

Nemoci v zimě

Záněty dutin a průdušek. Velmi časté onemocnění v zimním období. Nízká vlhkost umožňuje virům a bakteriím zůstat déle ve vzduchu. Projevuje se vodnatou rýmou, tlakem v dutinách a ucpaným nosem. Důležitým příznakem je horečka, bolest hlavy, očí, nosu a kolem čelistí. Neléčená sinusitida pokračuje jako zánět průdušek.
Alergie. Mohou být způsobeny chemikáliemi ve svíčkách, vonných tyčinkách, plísněmi a vlhkostí z vánočních stromků.
Nadýmání a pálení žáhy. Příliš tučná jídla zpomalují vylučování žaludku a způsobují zažívací obtíže. Nedostatek vlákniny způsobuje zácpu.
Suchá pokožka. Přispívá k ní dehydratace, přílišné pití čajů a naopak malého množství vody, méně spánku, stres, alkohol a zimní deprese. Vhodné jsou olejové masáže. V zimě lze použít olej, např. jojobový, avokádový, zejména sezamový.
Zimní deprese. Sezonní afektivní porucha daná nedostatkem slunce a stresu z očekávání, co nastane příští rok, způsobuje pochmurnou náladu.

Z knihy David Frej, Biologické hodiny, Eminent 2013

12 praktických rad na zimu

12 praktických rad na zimu

Připravte si oblečení předem / Investujte do kvalitního termooblečení / Otužování / Ohřívače rukou / Důležitá je ochrana sliznic / Strava je důležitá / Správný pitný režim / Vlhký vzduch / Pohyb / Udržujte hlavu zakrytou / Vlastní vlněné vložky / Byliny
Co pít v horku? Vhodné nápoje pro horké letní dny

Co pít v horku? Vhodné nápoje pro horké letní dny

V letních měsících, zvláště při vysokých teplotách, je důležité dbát nejen na hydrataci, ale také na teplotu nápojů, které pijete.

Vyšší cholesterol je spojen s dlouhověkostí

V analýzách nižší cholesterol, nikoli vyšší, zvyšoval riziko předčasného úmrtí. Kornatění tepen a nemoci srdce bývají významnější u starších lidí a jejich riziko by mělo být tedy vyšší než u ...

Jíst více tuků a bílkovin, méně cukrů

Změny ve stravování na základě doporučení jíst méně tuku a více sacharidů způsobuje metabolické poruchy v populaci. Potravinářskému průmyslu přinesly velké zisky nezdravé sacharidy (těstoviny, ...

Jak zdravá jsou vaše střeva?

Nejen o svátcích, ale i během roku často sníme více cukru, pijeme více alkoholu, méně spíme a často i vynecháme cvičení. Tyto návyky ovlivňují střevní sliznici a podporují přerůstání nezdravých ...

Mražené potraviny v zimě podporují zdraví

V zimě hrozí konzumace přemrzlého ovoce. Mráz poškozuje mnoho druhů ovoce a zeleniny, kdy se ztrácí vitaminy, minerály, konzistence a chuť (např citrusy hořknou). Rychleji se kazí. Při pokojové ...
Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Toxický glyfosát má být podle EU bezpečný

Podle uniklého návrhu dokumentu Evropské komise spěchá EU s povolením glyfosátu (nejznámější je přípravek Roundup), aniž chce vyčkat na závěry analýz odborných studií.
Zrušme letní čas

Zrušme letní čas

Celkově trvá organismu na jaře až 5 dnů, než se vyrovná s letním časem. Časový posun se projevuje příznaky: únava, vyčerpání, pocit nevolnosti, ospalost přes den, buzení v noci, špatná paměť a koncentrace.
Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
Zimní čaj na posílení trávení

Zimní čaj na posílení trávení

Recept na směs koření pro přípravu čaje, který podpoří zdravé trávení.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...