Zimní období je charakterizované zataženou oblohou, studeným a vlhkým počasím. Z pohledu východní medicíny je nejnebezpečnějším obdobím roku 21. 11. – 7. 12., kdy mění Země směr od jihu na sever. Nastává kolem nás neklid, strach a obavy.

Doporučení na zimní období

Je vhodné zvolit detoxikaci, relaxaci a dodržovat následující opatření pro nastolení rovnováhy.

  • Teplo je důležitý princip, kterého bychom se měli v zimě držet. Z tepla do zimy přecházejte postupně.
  • Teple se oblékejte. Zejména se chraňte před studeným vzduchem.
  • Noste pokrývku hlavy, neboť 60 % tepla uniká hlavou. Chlad také způsobuje zánět dutin, vedoucí také k oslabení smyslů, a dokonce i k vážným nemocem jako mrtvice.
  • V zimě můžete vstávat později, kolem 7. hodiny ranní.
  • Vhodné jsou teplé koupele.
  • Provádějte masáže hlavy a chodidel teplým sezamovým olejem.
  • Sex v zimě lze doporučit častěji než v létě.
  • Nezanedbávejte pohyb, který zlepšuje prokrvení a brání studeným končetinám.
  • Přes den pokud možno nespěte. Zpomalujete tím metabolismus.
  • Životní síla je na vrcholu, doporučují se detoxikace a chirurgické zákroky.
  • Pobývejte často mezi přáteli a rodinou, abyste se vyhnuli depresím a pocitu osamělosti.
  • Provádějte častěji meditaci a méně spěchejte.

Strava a zimní období

„V zimě máte co nejvíce jísti, moc žaludku bývá silnější a k zažití pokrmů způsobilejší. Pokrmy jezte zahřívající. Nápoj v zimě odražený nebo teplý,“ praví se v Regimentu zdraví.

  • Dávejte přednost teplému, výživnému jídlu. Silnější trávení v zimním období je schopné lépe zpracovávat mléčné výrobky, tučnější jídla a maso, proto je můžete zařazovat do jídelníčku ve větším množství než v jiném ročním období.
  • Omezte příjem suché, studené a syrové stravy. Jezte dušenou zeleninu, obilniny, mléčné výrobky, přírodní sladidla, bílé maso a ryby, ořechy, semínka.
  • Používejte kvalitní oleje – konopný, sezamový, extra panenský olivový. Vhodné je kořenit zázvorem, česnekem, pepřem, kumínem.
  • Dávejte přednost teplým nápojům před chladnými. Můžete pít malé množství červeného vína na zlepšení zažívání a krevního oběhu.
  • Provádějte častěji meditaci a méně spěchejte.
  • Opakujte 1–2denní půst jednou za 7–10 dnů.

Nemoci v zimě

Záněty dutin a průdušek. Velmi časté onemocnění v zimním období. Nízká vlhkost umožňuje virům a bakteriím zůstat déle ve vzduchu. Projevuje se vodnatou rýmou, tlakem v dutinách a ucpaným nosem. Důležitým příznakem je horečka, bolest hlavy, očí, nosu a kolem čelistí. Neléčená sinusitida pokračuje jako zánět průdušek.
Alergie. Mohou být způsobeny chemikáliemi ve svíčkách, vonných tyčinkách, plísněmi a vlhkostí z vánočních stromků.
Nadýmání a pálení žáhy. Příliš tučná jídla zpomalují vylučování žaludku a způsobují zažívací obtíže. Nedostatek vlákniny způsobuje zácpu.
Suchá pokožka. Přispívá k ní dehydratace, přílišné pití čajů a naopak malého množství vody, méně spánku, stres, alkohol a zimní deprese. Vhodné jsou olejové masáže. V zimě lze použít olej, např. jojobový, avokádový, zejména sezamový.
Zimní deprese. Sezonní afektivní porucha daná nedostatkem slunce a stresu z očekávání, co nastane příští rok, způsobuje pochmurnou náladu.

Z knihy David Frej, Biologické hodiny, Eminent 2013

Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
12 praktických rad na zimu

12 praktických rad na zimu

Připravte si oblečení předem / Investujte do kvalitního termooblečení / Otužování / Ohřívače rukou / Důležitá je ochrana sliznic / Strava je důležitá / Správný pitný režim / Vlhký vzduch / Pohyb / Udržujte hlavu zakrytou / Vlastní vlněné vložky / Byliny
Zimní čaj na posílení trávení

Zimní čaj na posílení trávení

Recept na směs koření pro přípravu čaje, který podpoří zdravé trávení.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.