Zima je tady. Svět kolem nás ustupuje do pozadí, a přechází ve všeobjímající dlouhou sezónu spánku. Zvláštní klid charakterizuje zimu, a spolu s ní přichází potřeba přesměrovat vlastní energii.

Se zimou více než kdy jindy je důležité chránit naše zdraví před nachlazením a chřipkou. V tomto ročním období Země a voda začne mrznout, jak padá sníh. Vzduch je chladný a suchý. Jak tělo odráží změny vnějšího prostředí, můžeme všimnout energetické nerovnováhy. Správným přístupem v zimním ročním období si můžeme udržet silnou imunitu a tělo ve stavu zdraví. Určitá preventivní opatření o stravě, životospráva, bylinky, jóga a meditace, nám pomáhají si udržovat zdraví v zimě.
Imunita je ovlivněna trávením a naší schopností trávit, a vstřebávat živiny. V zdravém těle, kde imunitní systém je silný, jsou bakterie a viry neutralizovány nebo zničeny, pak vyloučeny, a tělo se vrací do rovnováhy. V případě, že tělo je nezdravé, nebo má v sobě toxiny, které se hůře vylučují, pak se vytváří prostředí, ve kterém útočníci přežívají a tělo j více náchylné k onemocnění. Toxiny se mohou tvořit z fyzické i psychické poruchy trávení.

Strava v zimě

Ačkoli přejídání, a kalorická jídla a pití jsou obvyklé v tomto ročním období, pamatujte na respekt vůči svému tělu a pouvažujte nad schopností vašeho těla strávit vše, co sníte. Ačkoli to vyžaduje určitou disciplínu, abyste k jídlu na společenských akcích a oslavách nejedli vše co uvidíte, zkuste vybírat zdravé potraviny a nepřejídat se, čímž pak zhoršujete trávení a tvoří se toxiny.

Trávicí oheň je nejslabší v zimních měsících. V zimě tudíž jezte tepelně upravení a výživné potraviny. Například kičadi, dušené bílé maso a ryby, rizoto či energeticky nabité zeleninové polévky mohou být ideálními jídly, které jsou lehce stravitelné.

Příležitostně lze jíst i těžké, mastné potraviny, případně sýr, jogurt a jiné mléčné výrobky. Omezte ale maximálně syrovou stravu, která je náročná na trávení a nezahřeje. Výjimkou jsou smoothies a šťávy.

Používejte zahřívající koření jako je zázvor, černý pepř, kurkuma a zvýšit zažívací oheň.

Jezte mnoho zeleniny, ořechy, semínka a oleje, též určité ovoce, obsahující živiny, antioxidanty, vlákninu a potřebných pro imunitní funkce. Vyhněte se studeným, suchým, nebo syrovým potravinám. Umírněnost je klíčem. Buďte si vědomi množství.

Jezte pravidelně a když máte hlad.

Zimní čaj na posílení trávení

Po jídle může zlepšit trávení a uklidnit celý trávicí trakt. Příprava a pití čaje je rituálem podporujícím trávení. Recept na zimní čaj na posílení trávení.

Životní styl v zimě

Životní styl během svátků může být hektický s cestováním, návštěvami přátel a rodiny, nebo hosty v našich vlastních domovech. Být flexibilní, praktikovat přijetí, a přizpůsobit se našemu stále se měnící prostředí může zlepšit imunitní funkce. Odpor ke změně pouze brání zdraví. Pozitivní přijímání toho, co nám přijde do cesty, dokonce i bolesti a utrpení je spíše duševní a duchovní proces, a je důležité mít na paměti, tváří v tvář nepřízni osudu, že přijetí pozitivně ovlivnit vaše zdraví.

Doporučení, které pomohou harmonii v zimním období:

Pravidelnost aktivit, jídla a spánku.

Dostatek spánku. Většina lidí trpí deficitem spánku, čímž se brání regeneraci.

Chraňte se před zimou. Některé rady na zimu najdete i zde.

V případě rýmy, zahlenění: Do misky nalijte horkou vodu: přehoďte ručník přes hlavu a vdechujete páry.

Provádějte olejovou domácí masáž.

Používejte očistu nosu slanou vodou.

Nasja olej kapejte před spaním, posiluje nosní sliznici a chrání nosní dutiny.

Byliny na imunitu nejen v zimě

Byliny hrají důležitou úlohu, neboť přirozeně posilují obranný systém. Některé byliny, čaje a směsi jako Imunity, Kalmegh, Grapin, či Tulsi se tradičně používají k podpoře imunity v chladném období a chřipkové epidemii. Nutrijam, bylinný džem, vyživuje a podporuje omlazení těla a imunitní funkce. Zelená super směs s chlorofylem Green Mix podporuje imunotu psolu s detoxikací. 
Trávicí směsi (koření, čatní) mohou být velmi prospěšné na podporu trávení po velkém svátečním jídle. Rása koření, Digestive Mix, či Trikatu umožní natrávit i těžší jídla.

Jóga

Jóga a meditace jsou jedním z nejlepších způsobů, jak zpomalit stárnutí. Různé ásany pro regenerační držení těla, například pozice s opřením nohou o zeď. V této pozici jste uzemnění, stabilizujete pánev a zároveň pečujete o nervový systém hlubokým břišním dýcháním.

Pokud pociťujete vyčerpaní, další uklidňující polohou je pozice Dítěte. Tato ásana dodává energii, pomáhá obnovit a vyživuje buňky.

Pozdrav slunci vede ke zvýšení srdeční frekvence. Zvedání paží nad hlavu přináší energii a pomáhá odstraňovat zahlenění v horní části těla.

Meditace

Zejména v průběhu svátků mnozí z nás by měli respektovat vlastní potřeby a vyhradit si čas na relaxaci a omlazení. Meditace každý den po dobu 5 minut může pomoci snížit stres a uklidnit mysl.

Dech je mostem mezi tělem a myslí. Dechové cvičení pomáhá očistit mysl duševní od toxinů. Stejně jako bychom měli fyzicky očistit tělo každý den, je vhodné i očistit mysl a posílit koncentraci, neboť často odvádíme pozornost od přítomném okamžiku. Když je mysl je jasná, tělo může dosáhnout stavu hluboké relaxace. U meditace nezapomeňte, že je to proces. Když myšlenky vytrvale narušují klid. Nechejte je projít myslí, a začněte znovu. Tato praxe může vám umožní dostat se do kontaktu se svým pravým Já.

Ryby – problém s kvalitou

Ryby – problém s kvalitou

Ryby jsou kvalitní potravinou dodávající bílkoviny a zdravé tuky. Ryby jsou nízkokalorické, hlavními složkami je voda (50-80%) , plnohodnotné bílkoviny (12-20%) se všemi aminokyselinami a ...
Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Alkohol a jeho vliv na naše střeva.

Konec roku je obdobím, kdy rádi slavíme, jíme více, pijeme více a méně spíme. Jsem zastáncem pití mírného množství alkoholu, jak dokazují studie i dlouhověcí lidé. Oslavy a rodinná setkání ale často způsobují, že pijeme více alkoholu než obvykle a nadměrný příjem alkoholu může narušit rovnováhu v mikrobiomu.
12 praktických rad na zimu

12 praktických rad na zimu

Připravte si oblečení předem / Investujte do kvalitního termooblečení / Otužování / Ohřívače rukou / Důležitá je ochrana sliznic / Strava je důležitá / Správný pitný režim / Vlhký vzduch / Pohyb / Udržujte hlavu zakrytou / Vlastní vlněné vložky / Byliny
Zimní čaj na posílení trávení

Zimní čaj na posílení trávení

Recept na směs koření pro přípravu čaje, který podpoří zdravé trávení.
Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

Nová analýza ve vědeckém časopise: Nežádoucí účinky mRNA vakcín a spike protein

V mRNA vakcínách (Moderna, Pfizer) se nachází mRNA kódující protein S, která je dopravována prostřednictvím lipidových nanočástic do lidských buněk, které produkují virový protein, nebo příbuzné ...

Veganská strava je extrém (až na jednu výjimku) a proč jíst živočišné potraviny

Běžná západní strava vč. typických jídel konzumovaných u nás patří mezi nejhorší věci, které můžete udělat svému tělu, o čemž svědčí nárůst metabolických onemocnění v této zemi včetně cukrovky, obezity, autoimunitních nemocí.

Vysoké riziko myokarditidy po COVID-19 očkování mRNA vakcínami u  mužů do 30 let

Otázka renomovaných odborníků ve studii publikované v lednu 2022 zněla: Jaké je riziko myokarditidy po mRNA vakcinaci proti COVID-19?

Cukr přidaný i ovocný – riziko pro zdraví

Spotřeba cukru v České republice je 38 kg na osobu a rok, v USA je to dvojnásobek, až 70 kg. Tam na trhu existuje přes 600 tis. výrobků, v 80% z nich se nachází cukr! Je prokázáno, že cukr vyvolává závislost až 8x vyšší než drogy jako kokain.

Chronický zánět a nemoci

Zánět je typická fyziologická reakce na infekce a poranění, kdy imunita zabíjí mikrobi, obnovuje zdravou tkáň a nastoluje homeostázu. Akutní zánětlivá reakce je časově ohraničená a vede k uzdravení. Imunoregulační cytokiny jako IL-10 a TGF-beta zastavují zánětlivou kaskádu a aktivují regulační buňky.

Nové studie: Infekčnost očkovaných a zánět srdce a cév po očkování mladých lidí

Nové studie ukazují, že virová nálož očkovaných je stejná jako neočkovaných, jiné dvě studie ukazují na riziko infaktu a zánětu srdce po očkování mladých lidí.

Vitamin D významně snižuje úmrtnost a zánětlivou reakci u pacientů s COVID-19.

Nová studie ukazuje, že vitamin D hypoteticky snižuje riziko úmrtí na COVID-19 téměř k nule!! Podle autorů analýzy by se k dosažení žádoucí hladiny vitaminu D3 a užívání dostatečně vysokých ...

SARS-CoV-2 spike protein (COVID-19 i ve vakcínách) blokuje opravu poškozené DNA v buňkách

V nové studii, která ale neproběhla na živém organismu, ale in vitro, na buněčných kulturách, se ukazuje, že SARS-CoV-2 spike protein (základ vakcín proti COVID-19) výrazně blokuje obnovu poškozené DNA, nutnou pro získanou imunitu.