Vinné hrozny

Vinné hrozny, zvláště jejich semínka a slupky obsahují mnoho antioxidantů.

Název

lat. Vitis Vinifera

Použité části a účinné látky ve vinných hroznech

Bobule (hrozny) z vinné révy jsou nejstarší pěstovanou ovocnou plodinou v Evropě, histroie se datuje zpět 4500 let, kde se našly semena na Kypru, v Jerichu a dalších místech. Pro antioxidační účinky polyfenolů a flavanolů se používají namleté semínka, slupky a stonky vinných hroznů. Nejvíce antioxidantů zvaných proanthokyanidinů obsahuje kromě borovice přímořské i tmavě zbarvené hrozny, podstatně méně světlé (žluté a zelené). Polyfenoly jsou důvodem, proč je zdravé červené víno, a nikoli bílé víno.

Účinky vinných hroznů

Antioxidanty. Směs namletých stonků, semínek a slupek hroznů obsahuje protikateriálně působící polyfenoly. Antioxidanty lapají volné radikály.

Cévy. Hrozny obsahují Vitamin F rozšiřují cévy, podporují krevní oběh.

Protirakovinný účinek. Látky ve vinných hroznech chrání proti karcinogenním látkám.

Zrak. Pozitivní účinky byly zaznamenány též na zrak.

Dávkování vinných hroznů

Minimální dávka pro výraznější účinek je 50mg, většinou je vhodné užívat 100-300 mg denně.

Kde se vinné hrozny nacházejí

Polyfenoly ze slupek vinných hroznů se nacházejí v kvalitních vínech, též ve směsi borovice přímořské a vinných hroznů pod názvem Grapin.

Novinky
Vánoční recepty

Vánoční hodování nemusí být nezdravé-zkuste kaštanové sušenky, pečený čaj či kokosový chia pudink.

 

Dr.Frej na Facebooku
Dr.Frej na Youtube