Vinné hrozny

Vinné hrozny, zvláště jejich semínka a slupky obsahují mnoho antioxidantů.

Název

lat. Vitis Vinifera

Použité části a účinné látky ve vinných hroznech

Bobule (hrozny) z vinné révy jsou nejstarší pěstovanou ovocnou plodinou v Evropě, histroie se datuje zpět 4500 let, kde se našly semena na Kypru, v Jerichu a dalších místech. Pro antioxidační účinky polyfenolů a flavanolů se používají namleté semínka, slupky a stonky vinných hroznů. Nejvíce antioxidantů zvaných proanthokyanidinů obsahuje kromě borovice přímořské i tmavě zbarvené hrozny, podstatně méně světlé (žluté a zelené). Polyfenoly jsou důvodem, proč je zdravé červené víno, a nikoli bílé víno.

Účinky vinných hroznů

Antioxidanty. Směs namletých stonků, semínek a slupek hroznů obsahuje protikateriálně působící polyfenoly. Antioxidanty lapají volné radikály.

Cévy. Hrozny obsahují Vitamin F rozšiřují cévy, podporují krevní oběh.

Protirakovinný účinek. Látky ve vinných hroznech chrání proti karcinogenním látkám.

Zrak. Pozitivní účinky byly zaznamenány též na zrak.

Dávkování vinných hroznů

Minimální dávka pro výraznější účinek je 50mg, většinou je vhodné užívat 100-300 mg denně.

Kde se vinné hrozny nacházejí

Polyfenoly ze slupek vinných hroznů se nacházejí v kvalitních vínech, též ve směsi borovice přímořské a vinných hroznů pod názvem Grapin.

Novinky
Kurz vaření
Nový lednový kurz vaření se zaměří na praktické ukázky vaření, vyzkoušení vlastního vaření několika receptů pod vedením u příležitosti vydání nové knihy Stravou proti zánětu...
 
Vánoční recepty
Netradiční i zdravé recepty na Vánoce najdete zde...
 
Relaxační kurz s kundalini jógou

Týdenní relaxační kurz s kundalini jógou s Drahomírou a Davidem Frejovými v roce 2018.

 
Detoxikace v Nepálu s cestou do Himálaje
V termínu únor - březen 2018 se lze přihlásit na zájezd  do Nepálu. Více informací najdete zde.
 
Dr.Frej na Facebooku
Novinky e-mailem
Informace o novinkách,
články o zdraví, recepty

Novinky, zdraví (archív)
Byliny a poradna (archív)



Banner
Banner
Banner